Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tajvan: Parlamentarni izbori uvod u predsjedničke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Tajvanu je danas počelo glasovanje na kojem je oko 16,5 milijuna birača pozvano izabrati novi parlament, a izborni pobjednik, ocjenjuju analitičari, mogao bi odrediti i pobjednika predsjedničkih izbora raspisanih za ožujak.

Za 113 mjesta u parlamentu natječu se kandidati 12 stranaka, no istinska utrka vodit će se između Demokratske stranke napretka (DPP) Chen Shui-biana i nacionalističke stranke Kuomintang (KMT), koja je pobijedila na izborima 2004., zahvaljujući savezu s manjim strankama.

Pročitajte i ovo Potres urušio brdo na Tajvanu na Tajvanu VIDEO Zastrašujuća snimka s mora: Pogledajte kako je razoran potres urušio dio otoka Potres na Tajvanu iz minute u minutu VIDEO Pogledajte sekunde strašnog potresa: Zgrada se urušila na ulicu, neki su se jedva izvukli

Ankete govore o uvjerljivoj pobjedi KMT-a i slabim izgledima da manje stranke prijeđu pet posto glasova potrebnih za ulazak u parlament.

Subotnji izbori trebali bi pokazati tko bi mogao naslijediti
sadašnjeg predsjednika koji se više ne može natjecati jer mu istječe drugi mandat.

Predsjednik Chen Shui-bian (DPP), gorljiv je pristaša neovisnosti Tajvana od Kine i mjesecima zagovara provedbu referenduma na kojem bi se Tajvanci izjasnili o povratku u Ujedinjene narode, čemu se snažno protive Kina, ali i Sjedinjene Države.

Kuomintang je, zauzvrat, skloniji približavanju Tajvana Kini.
Bivša Formoza, portugalska, pa nizozemska kolonija, Tajvan je u 17. stoljeću pao pod vlast Kine, a odvojio se nakon građanskog rata 1949., kada su nacionalisti predvođeni Čang Kaj Šekom izbjegli iz Kine pred komunistima.

Pod službenim imenom Republika Kina, Tajvan je 1971., izgubio svoje mjesto u UN-u i ono je bilo dodijeljeno Narodnoj Republici Kini.

Već 14 godina Tajvan pokušava povratak u UN pod istim imenom, čemu se sustavno protivi Peking koji otok smatra svojom odbjeglom pokrajinom i nastoji je vratiti matici zemlji.

S obzirom da će se predsjednički izbori održati dva mjeseca nakon parlamentarnih, pobjednik subotnjih birališta logički će biti favorit za predsjednika, ocjenjuje Wu Tun-yeh, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Chengchi u Taipeiju.

U ožujku će stranku DPP predstavljati Frank Hsieh, a kandidat
Kuomintaga je bivši gradonačelnik Taipeija, Ma Ying-jeou.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene