Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kralj Tajlanda je u nedjelju potvrdio privremeni ustav koji počiniteljima vojnog udara 19. rujna daje bitne ovlasti do izbora, koji bi se trebali održati krajem 2007. godine.


Vlasti su tražile od tv-mreža da budu spremne za svečanost prisege novog premijera u 16,45, (11,45 po srednjoeuropskom vremenu), rekao je jedan dužnosnik tv-mreže iTV, prenosi AFP.

Vezani članci Zoran Milanović i Andrej Plenković Ustavni sud ne ide na ruku Milanoviću: "Za Vrhovni sud može predložiti samo kandidata koji se javio na javni poziv" Slika nije dostupna Izabran novi premijer Tajlanda

Svi mediji drže da će novi premijer biti umirovljeni general Surayud Chulanont (63), bivši zapovjednik vojske i savjetnik kralja Bhumibola Adulyadeja.

Ustav će biti legalni instrument vlade i vojnog vijeća koje će pomno pratiti zbivanja u zemlji do povratka demokracije, za godinu dana.
 
Hunta je navela da se zadržava pravo smijenjivanja premijera na temelju privremenog ustava.

Državni udar izveden uz odobrenje kralja, izveden je bez krvoprolića. Thaskih, bogati poslovni čovjek koji je 2001. postao premijer, optužen je za nepotizam i korupciju.