Ilustracija - brana u Kini (Foto/Arhiva: AF)
Ilustracija - brana u Kini (Foto/Arhiva: AF)

Tadžikistan je u subotu počeo radove na izgradnji sporne orijaške hidroelektrične brane Rogun, priopćeno je iz predsjedničkog ureda te srednjoazijske zemlje.


Brana Rogun, planirane visine 335 m, bit će najviša brana u svijetu. Smještena je 100 km istočno od prijestolnice Dušanbea i treba omogućiti isporuku električne energije bez prekida, što je bio čest slučaj u zimskim mjesecima u toj siromašnoj zemlji.

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon službeno je otvorio gradilište sjevši za upravljač bagera i "nasipajući šljunak u korito rijeke Vahš i tako označivši početak izgradnje brane Ragun, životno važne za narod Tadžikistana", navodi se u priopćenju njegove tiskovne službe.

Početak radova na ovom golemom gradilištu je "događaj godine" u Tadžikistanu, rekao je Rahmon na prigodnoj svečanosti. Usto je obećao susjednim zemljama da Tadžikistan "neće nikada dopustiti da njegovi susjedi ostanu bez vode".

Uzbekistan se protivi ovom projektu planiranom u 1970-im, u vrijeme Sovjetskog Saveza, budući da njegova poljoprivreda, napose uzgoj pamuka, ovisi o vodi koju dobiva iz Tadžikistana.

Tadžikistan je u petak izvijestio da je projekt izgradnje brane vrijedan 3,9 milijarda dolara, u srpnju povjerio talijanskoj tvrtki BTP Salini Impreglio. (Hina)