Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da se organizirani kriminal raduje političkim promjenama u Srbiji.


Lider DS-a rekao je rekao je da od novog predsjednika države očekuje garancije da neće biti kompromisa s organiziranim kriminalom i strukturama oko haških optuženika, piše B92.

Vezani članci Aleksandar Vučić VIDEO Radnici uvježbavali pljesak prije Vučićeva posjeta. Reagirao i predsjednik: ''Mogu organizirati da skupim i sto tisuća ljudi'' Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Vučić dijeli packe Europskoj Uniji i hvali regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan: "Znaju da mogu prevladati tešku povijest samo ako..."

Tadić je u intervjuu Novom magazinu istaknuo da se zbog te spoznaje osjeća nesigurno, jer je u Srbiji, dok je on bio predsjednik, bio uspostavljen najviši stupanj sigurnosti.

'Pažljivo ću promatrati novog predsjednika, koliko je spreman preuzeti rizik, to nije verbalno pitanje, već pitanje prakse i ono se mjeri time koliko je kriminalaca uhićeno u zadnje vrijeme, jeste li radili kompromise s kriminalom, s ratnim zločinima, s pitanjima najdubljeg nacionalnog interesa', rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, ne ohrabruje to što po listama političkih stranaka koje pretendiraju na novu vladu postoje ljudi koji glorificiraju ratne zločince.

>> Tadić: Nisam odgovarao krupnom kapitalu

Kada je riječ o borbi protiv korupcije, Tadić je rekao da je to trebao biti prioritet DC-a u iduće četiri godine i da je on namjeravao da u pregovorima s EU na samom početku 'proguta najveću žabu'.

Objasnio je da to nije bilo moguće istovremeno, u jednom mandatu, reformirati pravosuđe, obračunati se s organiziranim kriminalom i sprovesti sveobuhvatnu borbu protiv korupcije, posebno ako se uzme u obzir da je 90-tih izgubljeno čitano desetljeće.

'Sada smo apsurdnom igrom događaja u situaciji da politički lideri devedesetih kreiraju vladu, ali s retorikom 5. listopada 2000', rekao je Tadić i konstatirao da su demokrati vjerojatno imali većinu u opredjeljenju građana, no računaju se samo oni koji su glasovali.

Tadić je ocijenio da bi rezultati posljednjih predsjedničkih izbora bili potpuno drugačiji da nije zadržao funkciju predsjednika stranke, ali je objasnio da je to, ipak, učinio da bi svaka institucija znala da ne postoji pukotina u upravljanju zemljom.

'Glatko bi pobijedio na predsjedničkim izborima i ovog puta, jer bih bio prihvatljiv, neutralan predsjednik za sve političke aktere. Mogao sam bez problema odigrati ulogu mirotvorca i na unutarnjoj političkoj sceni, pružiti ruku svim političkim strankama i ne vjerujem da bi me netko mogao pobijediti. Ali, to nije uloga koju sam ikada želio, predsjednika prihvatljivog za sve, koji se ne hvata u koštac s najtežim problemima', poručio je Tadić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.