Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Željeli njegov odlazak

Tadić: Nisam odgovarao krupnom kapitalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik srbijanske Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je za najnovije izdanje beogradskog tjednika ''Nin'' od četvrtka da se ovoga trenutka ne pregovara o takozvanoj ''velikoj koaliciji'' DS-a i Srpske napredne stranke te izrazio uvjerenost da su neki predstavnici krupnog kapitala u Srbiji tijekom proteklih godina, dok je bio srbijanski predsjednik, željeli njegov odlazak.

Tadić je, navodeći kako se trenutačno ne pregovara o mogućoj koaliciji DS-a i SNS-a, u razgovoru za taj tjednik ocijenio kako je jedan od doprinosa civilnom društvu to da je konačno otvorena međusobna komunikacija svih stranaka u Srbiji.

Ustvrdio je kako ''nema dileme'' da su mu neki predstavnici krupnog kapitala u Srbiji svih ovih godina željeli ''vidjeti leđa'' te kao razlog naveo to što su oni po prvi puta u posljednjih 20 godina morali čekati na sastanak kod njega, a ne ulaziti na otvorena vrata te da su se morali ponašati sukladno pravnom sustavu, a ne oblikovati ga po svojoj volji.

To ne znači da krupni kapital nema svoje mjesto u srbijanskom gospodarstvu, ali se moraju znati pravila igre, rekao je Tadić te dodao kako on nikada nije bio protiv velikih gospodarstvenika, već samo protiv privilegija i bogaćenja na nepošten način.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

>> Konzultacije s Nikolićem: Tadić smatra da može okupiti parlamentarnu većinu

Govoreći o predsjedniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivici Dačiću, kojem je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić proteklog tjedna povjerio mandat za sastavljanje nove vlade sa SNS-om i Ujedinjenim regionima Srbije (URS) Mlađana Dinkića, Tadić je kazao kako Dačić u prethodnim pregovorima s DS-om nije tražio niti mogao tražiti premijersko mjesto.

Predsjednik DS-a naveo je da će u novoj vladi s Dačićem kao premijerom, čelno mjesto u vladi zapravo dobiti stranka koja je bila trećeplasirana na nedavnim parlamentarnim izborima, dok će šestoplasirani URS dobiti mjesto ministra financija i nadzor čitavog gospodarskog sektora i gospodarstva te je upozorio kako to nije dobro ''jer ne uspostavlja načelo odgovornosti''.

''DS nije željela prihvatiti takav zahtjev, zato su te stranke otišle prema SNS od koje to mogu dobiti, iako taj razvoj događaja nije dobar, po mom uvjerenju. Nije moj posao da spriječim koaliciju. Očigledno, osobna pozicija bila je važnija od politike u ovom slučaju. DS je mogla bez problema formirati vladu sa SPS i URS da je dala Dinkiću kompletne nadležnosti u području gospodarstva, Dačiću mjesto premijera, ali kao stranka ne vjerujemo da je to dobro za Srbiju'', ustvrdio je Tadić.

'Vlada SNS-a ne može biti učinkovita'

U razgovoru za najnovije izdanje beogradskog tjednika ''Novi magazin'' od četvrtka Tadić je ocijenio kako vlada SNS-a, SPS-a i URS-a ne može biti djelotvorna i učinkovita te je, govoreći kako ne namjerava podnijeti ostavku na mjesto čelnika DS-a, naveo kako bi od njegova odlaska najviše koristi imali njegovi politički protivnici, tajkuni, organizirani kriminal i određeni strani čimbenici koji su suspendirali nacionalne interese Srbije u međunarodnoj areni.

Istaknuo je da se njegov sadašnji legitimitet u politici ne tiče svih građana Srbije jer on više nije predsjednik države, već samo onih koji su ga poduprli na izborima, te da on, kao demokratski političar, mora pozorno i trezveno analizirati vlastitu odgovornost i da ona mora biti analizirana i na institucijama DS-a.

Beogradski dnevnik ''Danas'', pozivajući se na više neimenovanih dužnosnika ''srednjeg ranga'' DS-a, u četvrtak prenosi kako će, bude li formirana vlada SNS-a, SPS-a i URS-a, DS ove jeseni imati izvanrednu izbornu skupštinu na kojoj će se izjašnjavati o novom vodstvu, a da bi Tadić mogao prvi put poslije 2004. imati protukandidata, i to njegova stranačkog zamjenika Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene