Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Srbije Boris Tadić ispriku hrvatskom narodu za zlo počinjeno u ratu u Hrvatskoj nije uputio u ime vladajuće koalicije, izjavio je u ponedjeljak Andreja Mladenović, glasnogovornik Demokratske stranke Srbije (DSS) srbijanskog premijera Vojislava Koštunice.


- Nemam namjeru komentirati što je predsjednik Republike izjavljivao. To je njegov stav, a on je za svoje stavove odgovoran građanima koje predstavlja, a koji su ga izabrali na neposrednim izborima, kazao je Mladenović novinarima, precizirajući da je "Tadić izabran neposredno, da nije dio vladajuće koalicije i da njegove aktivnosti nemaju nikakve veze s koalicijom" koju čine DSS i Nova Srbija Velimira Ilića, te Tadićeva Demokratska stranka.

Vezani članci Tomislav Tomašević Burne reakcije zbog napada na volonterke koje su prikupljale potpise za Most: ''Ovaj grad mora biti siguran za sve'' Branko Bačić Bačić: "Čvrsto stojimo iza ministra Beroša, niti jedan ministar u posljednjih 20 godina nije se suočio s izazovima s kojima se suočio on"

DSS, kazao je Mladenović, osuđuje sve zločine koji su se devedesetih godina dogodili na prostoru bivše Jugoslavije, te je istakao da je to nabolji pristup zločinima i zlu koje je učinjeno svim narodima.

- DSS nema selektivan pristup zločinima, kazao je Mladenović, dodajući da treba utvrditi istinu o prošlosti, sanirati štete i omogućiti protjeranima da se vrate, kako bi se nastavio razvoj dobrosusjedskih odnosa.

Beogradski mediji u ponedjeljak, osim Tadićeve izjave, prenose i reakcije ostalih stranaka i pojedinaca, koji su - osim Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke - u nedjelju pozdravili Tadićevu ispriku, a tabloidi Kurir i Pravda su izašli s naslovnim stranicama na kojima dominira naslov "Bruka".

Tabloid Pravda, koji otvoreno propagira stavove radikala, na
naslovnici donosi da se Tadić ispričao Hrvatima za zločine Srba "čije žrtve nije ni spomenuo", te objavljuje izjavu Borislava Mikelića, nekadašnjeg dužnosnika samoproglašene Republike Srpske Krajine, da je to, nakon haške presude Milanu Martiću, "novi udarac za krajiške Srbe, koji će potegnuti pitanje Tadićeve odgovornosti".