Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više slučajeva

EMM89 Svijetom se širi novi soj bakterije koja 'jede' ljudsko meso

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Došlo je do porasta slučajeva invazivnih infekcija u kojima je došlo do nekroznih promjena tkiva, upale pluća i sepse, odnosno trovanja krvi.

Znanstvenici upozoravaju da se svijetom širi nova vrsta bakterije koja doslovce jede ljudsko meso i uzrokuje nekrozu tkiva.

Riječ je o streptokoku skupine A koja obično uzrokuje manje infekcije i liječi se antibioticima. Međutim, došlo je do porasta slučajeva invazivnih infekcija u kojima je došlo do nekroznih promjena tkiva, upale pluća i sepse, odnosno trovanja krvi.

Stručnjaci istražuju slučajeve i smatraju da su povezani s novom podvrstom streptokoka koju su nazvali emm89. Osim u Velikoj Britaniji slučajevi su zabilježeni u Japanu, Francuskoj, Kanadi i Ševdskoj pa vjeruju da se nova bakterija širi globalno.

Pročitajte i ovo Riba tilapija Zamalo je umrla Pojela ribu i sada se bori za život! Amputirali joj noge i ruke, dobila sepsu: "Ovo se moglo dogoditi bilo kome od nas" Cijepljenje djeteta Pravila struke Roditelji zabrinuti: "Djecu truju nepotrebnim lijekovima. To je suludo i štetno!" Imamo objašnjenje liječnika

Opasna bakterija sastavni je dio mesa piletine

Proizvodi više otrova od drugih i lakše se prenosi, odnosno lakše ulazi u ljudske stanice zbog čega je i liječenje teže.

'Vrlo malo znamo kako se streptokok tipa A prenosi s čovjeka na čovjeka. No, čini se da je nova vrsta ipak dosta osjetljiva na penicilin i antibiotike pa za sada imamo sreće', kazao ej prof. Shiranee Sriskandan a prenosi Independent.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene