Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Došlo je do porasta slučajeva invazivnih infekcija u kojima je došlo do nekroznih promjena tkiva, upale pluća i sepse, odnosno trovanja krvi.


Znanstvenici upozoravaju da se svijetom širi nova vrsta bakterije koja doslovce jede ljudsko meso i uzrokuje nekrozu tkiva.

Riječ je o streptokoku skupine A koja obično uzrokuje manje infekcije i liječi se antibioticima. Međutim, došlo je do porasta slučajeva invazivnih infekcija u kojima je došlo do nekroznih promjena tkiva, upale pluća i sepse, odnosno trovanja krvi.

Stručnjaci istražuju slučajeve i smatraju da su povezani s novom podvrstom streptokoka koju su nazvali emm89. Osim u Velikoj Britaniji slučajevi su zabilježeni u Japanu, Francuskoj, Kanadi i Ševdskoj pa vjeruju da se nova bakterija širi globalno.

Vezani članci Pomor periski na ušću Neretve Šokantne snimke: Bakterija i parazit na ušću Neretve uništavaju endem Mediterana, prijeti mu izumiranje Slika nije dostupna Ozbiljno upozorenje: Otporna superbakterija širi se bolnicama!

Opasna bakterija sastavni je dio mesa piletine

Proizvodi više otrova od drugih i lakše se prenosi, odnosno lakše ulazi u ljudske stanice zbog čega je i liječenje teže.

'Vrlo malo znamo kako se streptokok tipa A prenosi s čovjeka na čovjeka. No, čini se da je nova vrsta ipak dosta osjetljiva na penicilin i antibiotike pa za sada imamo sreće', kazao ej prof. Shiranee Sriskandan a prenosi Independent.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook