Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakvo meso jedemo?

Opasna bakterija sastavni je dio mesa piletine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Simptomi koje uključuje ova bakterijska infekcija su proljev, bolovi u trbuhu, temperatura, glavobolja osjećaj nadutosti i povraćanje. Za pojavu prvih simptoma potrebno je između dva do pet dana, dok sami simptomi mogu trajati i do 11 dana.

Trećini stanovnika Velike Britanije prijeti trovanje hranom uzrokovano Campylobacter bakterijom, odnosno Kampilobakteriozom koja se prenosi sa životinja na ljude, a  najčešće se nalazi u piletini, objavila je Agencija za kontrolu kvalitete hrane.

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Ilustracija Što je ovo? Ovo je užas: Žena kupila piletinu na tržnici, a kad ju je razrezala, doživjela je šok

Kampilobakterioza koju uzrokuje bakterija koja živi u tijelu životinja odgovorna je za više od 100 smrti na godinu, samo u Velikoj Britaniji. Od ove bakterije razbolijeva se oko 280.000 ljudi godišnje, a polako preuzima vodeće mjesto u bakterijskim zarazama, odnosno trovanja hranom kojeg za sada još uvijek drži salmonela.

'Najveća laž u povijesti ljudskog postojanja' - Koji je pravi okus piletine?

Direktorica Agencije za kontrolu kvalitete hrane u Velikoj Britaniji, Nina Prcell napominje kako ulažu velike napore u osvješćivanje mesne i prerađivačke industrije o ovoj bakteriji ne bi li smanjili količine zaraženog mesa koje se nalazi na policama trgovina.

"Prema brojkama, trećina stanovnika bi se za vrijeme svojeg života, barem jednom, mogla zaraziti kampilobakterijom", napominje Prcell.

Ukoliko se uspiju dogovoriti oko kontrole kvalitete, kaže Prcell, broj zaraženih , kao i broj onih kojima prijeti zaraza mogao bi se brzo smanjiti. Među savjetima koje navodi Prcell za izbjegavanje zaraze ovom opasnom bakterijom preporuča se spremanje sirove piletine odvojeno od druge hrane.

"Neka pileće meso bude spremljeno u zamrzivač podalje od druge hrane", savjetuje Prcell.

Također savjetuje redovito pranje ruku nakon bilo kavog susreta sa peradi. Ne ispirati sirovu piletinu jer se bakterija koja je odgovorna za većinu trovanja hranom prenosi kapljicama i prskanjem vode tijekom pranja. Potrebno je i pripaziti da meso bude dovoljno kuhano, bez da ostanu crveni ili ružičasti dijelovi koji nisu do kraja kuhani ili pečeni.

Istraživanje agencije pokazalo je da više od dvije petine ljudi koji kuhaju redovito peru piletinu prije pripreme. Međutim, upozoravaju da se kapljicama vode bakterija Campylobacter prenosi na ljudsku kožu, radne površine, odjeću i pribor za kuhanje.

"Bilo je prestrašno, ne bih želio nikome da to iskusi", rekao je 22-godišnji učitelj iz Londona koji je zbog zaraze bio prikovan za krevet puna dva tjedna.

"Ne razumijem zašto bi itko htio riskirati sa sirovom piletinom. Treba osvijestiti ljude. Nitko nema vremena ležati u krevetu ili biti u karanteni puna dva tjedna", rekao je.

Ne perite piletinu prije kuhanja!

Dok se o salmonelozi puno piše i zna, kampilobakterioza je manje poznata, ali podjednako važna toksoinfekcija, koja je posljednjih godina u porastu. To je bolest koja se na čovjeka prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, a uzrokuje je bakterija iz roda Campylobacter koja se uobičajeno nalazi u životinjskom izmetu, s obzirom na to da je "stanovnik" probavnog sustava gotovo svih životinjskih vrsta. Za razliku od ljudi, kod životinja Campylobacter rijetko uzrokuje bolest.

Za zarazu dovoljan mali broj bakterija

Iako je poznato nekoliko tipova bakterije, infekcije kod ljudi najčešće izazivaju Campylobacter jejuni i Campylobacter coli. Bakterija prianja uz stijenku crijeva, razara je i proizvodi toksin koji izaziva bolest.

Campylobacter je osjetljiv na vrućinu, tako da ga uništavaju pasterizacija mlijeka, odgovarajuća termička obrada mesa i klorinacija vode, a smrzavanje može smanjiti njegovu koncentraciju u određenoj namirnici.

Istraživanja su pokazala da infektivna doza Campylobactera jejuni iznosi 500 stanica, a može je sadržavati samo jedna kap soka inficiranog mesa. Općenito, za zarazu je dovoljan i mali broj bakterija, za razliku od salmoneloza kod kojih je potreban velik broj bakterija da bi izazvao trovanje.

Campylobacter je vodeći uzrok bakterijskog trovanja hranom u SAD-u, a salmonele su na drugom. U Hrvatskoj je situacija obrnuta, pa su kod nas na prvome mjestu salmonele. Međutim, iz godine u godinu kampilobakterioza se javlja sve češće, najučestalije su u ljetnim mjesecima.

Simptomi koje uključuje ova bakterijska infekcija su proljev, bolovi u trbuhu, temperatura, glavobolja osjećaj nadutosti i povraćanje. Za pojavu prvih simptoma potrebno je između dva do pet dana, dok sami simptomi mogu trajati i do 11 dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene