Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarci danas na referendumu odlučuju o tome treba li protjerati strance koji su osuđeni za teška kaznena djela, te o prijedlogu minimalnog poreza za bogate.


Usvoji li se prijedlog o potjerivanju stranaca, švicarski Zakon o strancima bit će jedan od najstrožih u Europi. Pitanje na referendumu sastavljen je po prijedlogu populističke švicarske narodne stranke (SVP), a ukoliko se pitanje usvoji stranci koji počine kaznena djela poput ubojstva, silovanja, te djela povezana s drogom ili prijevarom u sustavu socijalnog osiguranja bit će automatski protjerani iz zemlje.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Švicarska nezadovoljna cjepivom AstraZeneca: Brine ih učinkovitost, hoće li otkazati narudžbu? Koronavirus u Švicarskoj I oni se predali pred trećim valom: Zatvaraju trgovine, kafiće i restorane do kraja veljače

>> Zbog zabrane gradnje minareta Švicarska pred sudom UN-a

Drugo pitanje je postavljeno po prijedlogu socijalističke stranke koja želi obvezati bogate da na dohodak plaćaju 22-postotni porez. Svaki švicarski kanton sada može sam određivati poreze, a socijalisti tvrde da je to dovelo do preniskih poreza samo da se privuku bogataši. (Hina)