Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više nije u azilu pa...

Švedska ponovno otvara istragu protiv Juliana Assangea zbog starih optužbi za silovanje

Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Arhiva/AFP
Aktualno Galerija +0 Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Galerija 1/1 >>
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u novim je problemima jer Švedska razmatra ponovno otvaranje istrage protiv njega zbog optužbi za silovanje starih sad već gotovo deset godina.

Švedska državna tužiteljica Eva-Marie Persson najavila je ponovno otvaranje istrage o optužbi za silovanje protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea. Ta je istraga stavljena "na led" 2017. zbog nemogućnosti njezina provođenja dok je Assange bio u azilu u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priznanje Bradleyja Manninga Bizarni preokret: Ja sam žena i zovem se Chelsea!

Optužbe za silovanje protiv Juliana Assangea podnijete su još prije gotovo deset godina, no osnivač WikiLeaksa u u međuvremenu je 2012. godine zatražio azil u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi se zaštitio od progona zbog objave strogo tajnih dokumenata koje mu je proslijedila bivša američka obavještajna analitičarka Chelsea Manning.

S obzirom na to da rok za provođenje istrage za optužbe za silovanje protiv Assangea još nije istekao, odnosno traje do 2020. godine, a Assange se više ne nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, nego u 50-tjednom pritvoru zbog kršenja jačevine iz 2012. godine, švedskim vlastima ponovno se otvorila opcija za provođenje istrage.

Assange je već odavno odbacio te optužbe.

Isto tako, ako ga se u SAD-u proglasi krivim za optužbe urote s ciljem hakiranja računala u Pentagonu i krađe povjerljivih podataka, u čemu mu je pomogla Chelsea Manning, Assangeu potencijalno prijeti i smrtna kazna.

Manning je već obznanila kako neće svjedočiti u slučaju koji SAD vodi protiv Assangea, čak ni pod cijenu nove zatvorske kazne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene