Dan nakon što je zbog odavanja tajni WikiLeaksu osuđen na 35 godina zatvora, Bradley Manning (25) je američkoj televiziji NBC rekao da će život nastaviti kao žena - Chelsea Manning.


Mladi američki vojnik Bradley Manning (25), koji je jučer na vojnom sudu zbog odavanja tajnih dokumenata WikiLeaksu osuđen na 35 godina zatvora, dao je pisanu izjavu za američku televizijsku mrežu NBC u kojoj tvrdi da je on zapravo ženskog roda i da želi nastaviti živjeti kao Chelsea Manning.

>> Afera WikiLeaks: Bradley Manning osuđen na 35 godina zatvora

Vezani članci Otac Juliana Assangea ispred plakata u Londonu Odluka o izručenju Assangea SAD-u nakon predsjedničkih izbora: Prijeti mu 175 godina zatvora Slika nije dostupna WikiLeaks se 'osigurao' ako se nešto dogodi Assangeu i Snowdenu...

'Zovem se Chelsea Manning. Ja sam ženskog roda', započeo je Manning svoju izjavu. 'S obzirom na to kako se trenutno osjećam i kako se osjećam još od djetinjstva, namjeravam čim prije započeti s hormonskom terpaijom. Nadam se da ćete mi dati podršku u ovom tranzicijskom periodu', dodao je, tražeći da ga se odsad oslovljava ženskim imenom.

U istoj je izjavi, koju su pročitali voditelji popularne emisije 'Today', rekao da vjeruje kako će biti pomilovan te da neće odslužiti cijelu zatvorsku kaznu.

Za Manninga se otprije znalo da je homoseksualac, no podatak da želi nastaviti živjeti kao žena je potpuno nov.

Manning je WikiLeaksu dao više stotina tisuća tajnih dokumenata, a sutkinja Denise Lind krajem prošlog mjeseca proglasila ga je krivim prema 20 točaka koje se odnose na špijunažu, krađu službenih dokumenata, prijevaru putem računalnih mreža te niz kršenja kodeksa vojničkog ponašanja, ali ga je oslobodila odgovornosti za 'pomaganje neprijatelju'.

Sam Manning je tijekom suđenja priznao da je WikiLeaksu proslijedio opsežnu dokumentaciju, no tvrdio je da to nije učinio kako bi pomogao al-Qaidi, nego tek kako bi pokrenuo javnu raspravu o američkoj vanjskoj politici.

Na ročištu uoči jučerašnjeg izricanja duljine kazne Manning se ispričao svojoj domovini ako joj je svojim postupcima nanio štetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook