Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Švedska i Finska

Zbijaju vojne redove zbog Rusije: 'Mogući napadač će dvaput razmisliti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska i Finska planiraju proširiti svoju suradnju u području obrane i uspostaviti zajedničku mornaričku radnu skupinu kao odgovor na napetosti s Rusijom u području Baltika.

Švedska i Finska su zabrinute zbog pojačane ruske vojne aktivnosti u Baltičkom moru i akcijama Moskve u Ukrajini. Nijedna od njih nije članica NATO-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Švedski ministar obrane Peter Hultqvist izjavio je da će tješnja buduća suradnja navesti mogućeg napadača da dvaput razmisli.

Komentirajući mogućnost da taj potez razljutiti Rusiju, rekao je da je "u tom slučaju to njihov problem. Naš plan je u potpunosti obrambeni. Ne možemo djelovati ovisno o tome što bi druge zemlje mogle osjećati ili misliti".

U zajedničkom izvješću, dvije nordijske zemlje predložile su švedsko-finsku mornaričku radnu skupinu koja bi postala operativna do 2023. Drugi planovi uključuju povećan pristup mornaričkim bazama u dvije zemlje i zajedničke vojne vježbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene