Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAŠAN OŽILJAK NA LICU FRANCUSKE

Sve što znamo, ali i neke stvari koje još ne znamo o katastrofalnom požaru koji je gotovo uništio Notre-Dame

Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5
Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp
Krovište katedrale Notre-Dame u Parizu u potpunosti je uništeno katastrofalnim požarom koji je zahvatio tu katedralu u ponedjeljak kasno popodne i koji je pod kontrolu stavljen tek nakon gotovo 9 sati nadljudskih napora 500-tinjak pariških vatrogasaca.

Evo što dosad znamo i ne znamo o požaru koji je ostavio velik ožiljak na Parizu, ali i Francuskoj.

Što znamo o požaru

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

- Više od 12 sati nakon što je izbio požar na tavanu katedrale Gabriel Plus, glasnogovornik pariških vatrogasaca poručio je da je požar u potpunosti ugašen.

- Remy Heitz, pariški tužitelj, rekao je u utorak da se prvi protupožarni alarm alarm oglasio u ponedjeljak, u 18:20, no da nije uočen nikakav požar tijekom provjere. Rektor katedrale, monsinjor Patrick Chauvet rekao je medijima da je katedrala imala ljude koji su triput dnevno provjeravali krovište katedrale na opasnost od požara.

- Drugi protupožarni alarm oglasio se u 18:43 i tad je požar uočen unutar krovišta. Heitz je rekao kako se ispituje pretpostavka da je požar izbio slučajno. "Ova istraga izrazito je opsežna i komplicirana i trenutačno u njoj sudjeluje 50 ljudi. Svi favoriziramo teoriju da je požar izazvan nesretnim slučajem."

- Prema izjavama dužnosnika, nitko u požaru nije poginuo, no ozlijeđeni su vatrogasac i dva policajca.

- Vrata katedrale zatvorena su neposredno nakon posljednje navale turista koji su izišli van, a prema izjavama svjedoka, tad se već mogao i vidjeti dim kako se uzdiže oko tornja katedrale, koji se kasnije i urušio. Prvo mjesto u katedrali koje je vidljivo počelo gorjeti bile su radničke skele pri dnu katedrale.

- Oko 500 vatrogasaca raspoređeno je na gašenje požara, a s vatrenom stihijom borili su se gotovo pet sati.

- Do 23 sata šef pariške vatrogasne postrojbe Jean-Claude Gallet rekao je da su zidovi katedrale, uključujući i dva prednja tornja, spašeni te očuvani u cijelosti, no da su dvije trećine krovišta uništene u požaru.

- Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je da je najgore izbjegnuto, no da bitka još nije dobivena te dodao da će pokrenuti nacionalnu kampanju za prikupljanje sredstava za obnovu katedrale Notre-Dame.

- Više od 90 metara visok toranj katedrale, koji je konstruiran od drveta i prekriven olovom tijekom rekonstrukcije u 19. stoljeću, urušio se i u potpunosti je uništen.

- Dio je umjetnina iz katedrale spašen, djelomice i zbog renoviranja koje je bilo u tijeku, a proteklog je tjedna zbog istog razloga s katedrale skinuto i 16 bakrenih kipova koji predstavljaju 12 apostola i četiri evanđelista.

- Vatrogasci su tijekom gašenja požara uspjeli spasiti dio umjetnina iz katedrale, uključujući i trnovu krunu kojom je Isus okrunjen prije nego što je bio razapet na križu. U katedrali se nalazi još nekoliko velikih umjetničkih djela koja su bila zahvaćena požarom, no njih će se moći spasiti i restaurirati, tvrde francuski stručnjaci.

- Francuska bogataška obitelj Pinault obznanila je kako će za obnovu donirati 100 milijuna eura, dok je obitelj Bernarda Arnaulta obznanila da će u istu svrhu donirati 200 milijuna eura.

Što ne znamo o požaru

- Uzrok požara i dalje je nepoznat i istražuje se.

- Stanje umjetnina, kao i unutrašnjosti katedrale zasad nije poznato, uključujući i ukrasna stakla te tri orgulje unutar katedrale te desetke slika i skulptura koje datiraju od 17. stoljeća nadalje.

- Ne zna se stanje dijelova katedrale koji su bili oštećeni i prije požara i koji su bili dijelom renovirajućih radova na crkvi. Ti su dijelovi bili posebno ranjivi na požar upravo zbog tog razloga.

Aktualno Mnogi se pitaju zašto vatrogasci nisu iz zraka gasili Notre-Dame: Evo što kaže glavni vatrogasni zapovjednik RH Požar u katedrali Notre-Dame (Foto: AFP) Požar u katedrali Notre-Dame (Foto: AFP) Foto: Afp Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Foto: Afp Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Katastrofalan požar katedrale Notre Dame (Foto: AFP) Katastrofalan požar katedrale Notre Dame (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 1 Hrvatska Mnogi se pitaju zašto vatrogasci nisu iz zraka gasili Notre-Dame: Evo što kaže glavni vatrogasni zapovjednik RH 1/5 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene