Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5
Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp

Krovište katedrale Notre-Dame u Parizu u potpunosti je uništeno katastrofalnim požarom koji je zahvatio tu katedralu u ponedjeljak kasno popodne i koji je pod kontrolu stavljen tek nakon gotovo 9 sati nadljudskih napora 500-tinjak pariških vatrogasaca.


Evo što dosad znamo i ne znamo o požaru koji je ostavio velik ožiljak na Parizu, ali i Francuskoj.

Što znamo o požaru

Vezani članci Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP) Notre-Dame puna krhotina: "Sve ćemo pregledati, ništa nećemo baciti" Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP) Državno odvjetništvo u Parizu: ''Nema nikakvih dokaza da je požar u Notre-Dameu podmetnut''

- Više od 12 sati nakon što je izbio požar na tavanu katedrale Gabriel Plus, glasnogovornik pariških vatrogasaca poručio je da je požar u potpunosti ugašen.

- Remy Heitz, pariški tužitelj, rekao je u utorak da se prvi protupožarni alarm alarm oglasio u ponedjeljak, u 18:20, no da nije uočen nikakav požar tijekom provjere. Rektor katedrale, monsinjor Patrick Chauvet rekao je medijima da je katedrala imala ljude koji su triput dnevno provjeravali krovište katedrale na opasnost od požara.

- Drugi protupožarni alarm oglasio se u 18:43 i tad je požar uočen unutar krovišta. Heitz je rekao kako se ispituje pretpostavka da je požar izbio slučajno. "Ova istraga izrazito je opsežna i komplicirana i trenutačno u njoj sudjeluje 50 ljudi. Svi favoriziramo teoriju da je požar izazvan nesretnim slučajem."

- Prema izjavama dužnosnika, nitko u požaru nije poginuo, no ozlijeđeni su vatrogasac i dva policajca.

- Vrata katedrale zatvorena su neposredno nakon posljednje navale turista koji su izišli van, a prema izjavama svjedoka, tad se već mogao i vidjeti dim kako se uzdiže oko tornja katedrale, koji se kasnije i urušio. Prvo mjesto u katedrali koje je vidljivo počelo gorjeti bile su radničke skele pri dnu katedrale.

- Oko 500 vatrogasaca raspoređeno je na gašenje požara, a s vatrenom stihijom borili su se gotovo pet sati.

- Do 23 sata šef pariške vatrogasne postrojbe Jean-Claude Gallet rekao je da su zidovi katedrale, uključujući i dva prednja tornja, spašeni te očuvani u cijelosti, no da su dvije trećine krovišta uništene u požaru.

- Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je da je najgore izbjegnuto, no da bitka još nije dobivena te dodao da će pokrenuti nacionalnu kampanju za prikupljanje sredstava za obnovu katedrale Notre-Dame.

- Više od 90 metara visok toranj katedrale, koji je konstruiran od drveta i prekriven olovom tijekom rekonstrukcije u 19. stoljeću, urušio se i u potpunosti je uništen.

- Dio je umjetnina iz katedrale spašen, djelomice i zbog renoviranja koje je bilo u tijeku, a proteklog je tjedna zbog istog razloga s katedrale skinuto i 16 bakrenih kipova koji predstavljaju 12 apostola i četiri evanđelista.

- Vatrogasci su tijekom gašenja požara uspjeli spasiti dio umjetnina iz katedrale, uključujući i trnovu krunu kojom je Isus okrunjen prije nego što je bio razapet na križu. U katedrali se nalazi još nekoliko velikih umjetničkih djela koja su bila zahvaćena požarom, no njih će se moći spasiti i restaurirati, tvrde francuski stručnjaci.

- Francuska bogataška obitelj Pinault obznanila je kako će za obnovu donirati 100 milijuna eura, dok je obitelj Bernarda Arnaulta obznanila da će u istu svrhu donirati 200 milijuna eura.

Što ne znamo o požaru

- Uzrok požara i dalje je nepoznat i istražuje se.

- Stanje umjetnina, kao i unutrašnjosti katedrale zasad nije poznato, uključujući i ukrasna stakla te tri orgulje unutar katedrale te desetke slika i skulptura koje datiraju od 17. stoljeća nadalje.

- Ne zna se stanje dijelova katedrale koji su bili oštećeni i prije požara i koji su bili dijelom renovirajućih radova na crkvi. Ti su dijelovi bili posebno ranjivi na požar upravo zbog tog razloga.

Mnogi se pitaju zašto vatrogasci nisu iz zraka gasili Notre-Dame: Evo što kaže glavni vatrogasni zapovjednik RH Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Požar u katedrali Notre-Dame (Foto: AFP) +1 Katastrofalan požar katedrale Notre Dame (Foto: AFP)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju