Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POČELA ISTRAGA O UZROCIMA

Ovako izgleda slavna katedrala Notre-Dame u Parizu dan nakon stravičnog požara

Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3
Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Afp
Aktualno Galerija Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 2 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 2 Foto: Afp Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 3 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 3 Foto: Afp Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 5 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 5 Foto: Afp +8 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 4 Galerija 1/13 >>
Pariška katedrala Notre-Dame gotovo je potpuno izgorjela u katastrofalnom požaru koji je u ponedjeljak oko 18:50 planuo u potkrovlju crkve i nezaustavljivo se proširio na gotovo čitav krov.

Jutro nakon ogromnog požara koji je progutao veliki dio katedrale osvanulo je uz nestvarne prizore katedrale Notre-Dame, poznate po tome što je bila prvo remek-djelo gotičke umjetnosti.

Pročitajte i ovo Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) velika katastrofa Objavljene prve snimke unutrašnjosti opožarene katedrale Notre-Dame Snimka požara u katedrali Notre-Dame iz zraka (Foto: AFP) Požar pod kontrolom Snimka dronom pokazuje razmjere stravičnog požara u katedrali Notre-Dame

Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 5 Foto: Afp

Vatru je gasilo 400 vatrogasaca. Predsjednik Emmanuel Macron najavio je akciju prikupljanja sredstava za obnovu koja bi mogla potrajati desetljećima, a istražitelji za to vrijeme intenzivno traže krivca.

Čitav je svijet u šoku gledao kako im pred očima nestaje katedrala Notre-Dame, jedan od simbola Pariza, od kojeg su ostali gotovo samo zidovi.

Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 7 Foto: Afp

Vatra je izbila u potkrovlju crkve, a vrlo brzo se proširila i na toranj. Ubrzo se najprije urušio toranj, a potom i cijeli krov. Oko 21:30 vatrogasci su se i dalje borili s vatrom, koja se u međuvremenu proširila i na zvonike.

Pariška katedrala, posvećena Blaženoj Djevici Mariji, jedan je od glavnih spomenika rane gotike u Francuskoj. Sagrađena je na otoku Ile de la Cite, na rijeci Seini.

Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp

Iako je gradnja započela još 1163. godine, katedrala je završena gotovo 200 godina kasnije, 1345. godine, kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti. Duga je 130 metara, široka 48, a visoka 36 metara.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron došao je u noći na utorak na poprište katastrofalnog požara kojeg je nazvao "strašnom tragedijom", no rekao je da je izbjegnuto ono najgore.

Najavio je pokretanje akcije prikupljanja sredstava za obnovu katedrale. "Obnovit ćemo Notre-Dame", rekao je Macron.

Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 6 Foto: Afp

Počela istraga o uzrocima požara

Vatrogasci u utorak gase ostatke vatre u katedrali Notre Dame, a vlasti su pokrenule istragu o ogromnom požaru koji je u ponedjeljak navečer izbio na toj katedrali u srcu Pariza te uništio njezin krov i toranj.

Stotine vatrogasaca borilo se s vatrom koja je uništila krov i urušila osam stoljeća star toranj katedrale. Tijekom te borbe ozlijeđena su dva policajca i jedan vatrogasac.

Požar je trajao osam sati prije no što je stavljen pod kontrolu te su spašeni zvonici i vanjski zidovi.

Vatra tinja i dalje unutar zgrade, a bit će potrebna provjera stanja ostatka građevine, kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez.

Ured pariškog tužitelja objavio je da je započeo istragu o požaru. Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj.

"Postojala je opasnost da se uništi simbol naše države", rekao je ministar kulture Franck Riester za televiziju CNews.

Vatrogasci koji su ušli u zapaljenu katedralu spasili su mnoge dragocjenosti, dodao je ministar, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode.

Požar je izbio na drvenom krovu katedrale na kojem su radnici provodili opsežnu rekonstrukciju urušene ograde, dotrajalih skulptura i drvenog okvira tornja.

Stotine prolaznika s nevjericom se okupilo na obalama Seine i promatralo požar te se molilo i pjevalo crkvene pjesme do kasno u noć.

Multimilijunske donacije

Francuska organizacija Fondation du Patrimoine, čiji je cilj očuvanje francuskog nasljeđa, pokrenut će međunarodni poziv za prikupljanje novca za obnovu koja će vjerojatno koštati stotine milijuna eura.

Pokrenute su i kampanje u Sjedinjenim Državama, a mnogi su na društvenim mrežama najavili svoje doprinose.

Dva najbogatija Francuza, Francois-Henri Pinault, izvršni direktor grupe Kering, vlasnice brendova Gucci i Yves Saint Laurent, najavio je 100 milijuna eura, a Bernard Arnault, većinski vlasnik grupacije LVMH, kazao je da će dati 200 milijuna eura donacije.

"Ova tragedija pogađa sve Francuze i prije svega one koji su vezani za duhovne vrijednosti", priopćio je Pinault.

Monsinjor Patrick Chauvet, kustos katedrale, objavio je kako je spašena nekoliko stoljeća stara kruna od trnja i tunika za koju se vjeruje da ju je nosio sveti Ljudevit, kralj Francuske iz 13. stoljeća.

Bakrene skulpture dvanaest apostola i četiriju evanđelista uklonjene su prošli tjedan u sklopu renovacije.

Aktualno Milijarder i suprug slavne glumice donirat će nevjerojatnu svotu za obnovu izgorjele pariške katedrale Salma Hayek i Francois-Henri Pinault (Foto: AFP) Salma Hayek i Francois-Henri Pinault (Foto: AFP) Foto: Afp Salma Hayek i Francois-Henri Pinault (Foto: Profimedia) Salma Hayek i Francois-Henri Pinault (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Salma Hayek i François-Henri Pinault (Foto: Instagram) Salma Hayek i François-Henri Pinault (Foto: Instagram) Foto: Instagram Salma Hayek (Foto: Profimedia) Salma Hayek (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Salma Hayek (Foto: Getty) Salma Hayek (Foto: Getty) Foto: Getty +4 Salma Hayek (Foto: Profimedia) Celebrity Milijarder i suprug slavne glumice donirat će nevjerojatnu svotu za obnovu izgorjele pariške katedrale 1/10 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene