Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je više štićenih osoba

'LIJEPA CIFRA' KOJU PLAĆAJU POREZNI OBVEZNICI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštitu štićenih osoba - policajce, dnevnice, putne troškove plaćaju porezni obveznici.

Zbog izjava u kojima drugima prigovara zbog troškova i što svakog vikenda odlazi u Metković kao štićena osoba - na udaru kritika našao se i tehnički potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Predsjednik HSS-a, Krešo Beljak, poručio mu je da se ne bavi politikom, ako ne može među ljude bez zaštite. U MOSTU kritike nazivaju smiješnima.

U Zagrebu ili Metkoviću - gdje god se nalazio Božo Petrov ima zaštitu. Kao štićena osoba svaki vikend putovao je u svoj rodni Metković. 24-satnu zaštitu, dvojicu policajaca, dnevnice, automobil - sve to na kraju 87.000 kuna platili su porezni obveznici.

Na svojoj prvoj sjednici - Vlada Mosta i HDZ-a - izmijenila je Uredbu o štićenim osobama. Pa su tada potpredsjednici Karamarko i Petrov dobili zaštitu druge kategorije. Izmjenom, štićene osobe postali su i članovi njihove uže obitelji. Petrov se nije pobunio, a ministar unutarnjih poslova odluku je branio.

'Procedura normalna regularna, nikakav problem', rekao je 28. siječnja Vlaho Orepić koji je na ćelu MUP-a, a na pitanje prijeti li im se odgovorio je niječno. No, čelniku jedne od stranaka Narodne koalicije to je apsolutno neprimjereno.

'Političar koji se bez zaštite boji izaći među ljude ne treba se baviti politikom. On je prilično mlad dečko i vjerojatno će u budućnosti shvatiti da je napravio grešku kada je to napravio, ali isto tako da nije napravio apsolutno ništa', kazao je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Nikola Grmoja iz MOST-a odgovara: 'Onda se ne bi nitko od ovih političara trebao baviti politikom. To je ono što je tražio i HDZ da potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bude štićena osoba, onda samim time i Božo Petrov'. No, Petrov se mogao tog statusa i odreći, ističe stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

'U Uredbi jasno stoji da se štićena osoba druge i treće kategorije mogu odreći pisanim putem i to uputiti Vladi, odnosno ministarstvu unutarnjih poslova', rekao je Marjanović.

Uz predsjednicu, predsjednike Sabora i Vlade, štićene osobe prve kategorije su i predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda. Iz najjače oporbene stranke trenutačno štićeni su Milanović i Ostojić i to na osnovi sigurnosne procjene na mjesečnoj bazi. Zaštitu uživa i bivši predsjednik Mesić. Podatke smo tražili od MUP-a.

'Uprava za posebne poslove sigurnosti trenutno provodi mjere osiguranja i zaštite prema 25 štićenih osoba, kako Vam je u razgovoru navedeno, podatak je promjenjiv. (...) Troškovi štićenih osoba dio su financijskih izvješća koja se izrađuju za određena razdoblja pa je potrebno dodatno vrijeme da bi se ti podaci komperirali i sačinili prema Vašem zahtjevu. Pošto je Vaš zahtjev žuran, nismo u mogućnosti u tako kratkom roku odgovoriti', odgovorio je MUP.

'Ako uzmemo određen broj zaposlenika koji je kudikamo veći nego 25. Ako uzmemo materijalna sredstva, prijevozna sredstva, tu se može lijepa cifra izračunati', dodaje Marjanović.

U prošloj Vladi štićene osobe druge kategorije bili su ministri Ostojić, Pusić i Kotromanović. Izvanredno su zaštitu dobili ministri Matić, Lalovac te ministrica Opačić zbog prijetnji. Izvanrednu policijsku zaštitu mogu dobiti ministri ako postoje informacije da bi mogli biti mete napada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene