Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez antifašističkih boraca Srbije tvrdi da je rijek o skandaloznom pokušaju rehabilitacije četničkog vojvode. U četvrtak će osim prosvjednika na izricanje presude doći i Vojislav Šešelj.


Viši sud u Beogradu u četvrtak odlučuje o rehabilitaciji četničkog vojvode Draže Mihailovića. Zahtjev za rehabilitaciju podnio je njegov unuk prije devet godina. Traži poništenje presude iz 1946., kojom je četnički vojvoda osuđen na smrt zbog suradnje s nacistima. Na iznošenju završnih riječi bio je i haški optuženik na privremenoj slobodi Vojislav Šešelj, kao i Aleksandar Karađorđević.

Kako se postaje četnički vojvoda?

Vezani članci Sabina Glasovac Oporba pozdravlja presudu HDZ-u: "HDZ je ishodište korupcije u cijeloj Hrvatskoj" Jadranka Sloković i Ivo Sanader Na presudu Sanaderu reagirao i HDZ, Sloković tvrdi: "Tog novca nema. A kod Barišića je navodno nađen pun ormar odijela"

U Beogradu slučaj prati reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak koji je odgovorio na pitanje kakva se odluka suda očekuje:

'Većina javnosti u Beogradu očekuje da će sud rehabilitirati vođu četničkog pokreta i vratiti mu oduzeta prava. Mihailović je uhićen po završetku Drugog svjetskog rata. Nakon tri dana suđenja osuđen je na smrt strijeljanjem, strijeljan je na nepoznatoj lokaciji. Ni dan danas njegova obitelj, nasljednici i sljedbenici ne znaju gdje se nalazi njegov grob.

U utorak je u Beogradu bila završna riječ. Njegovi pravni zastupnici kazali su kako je suđenje bilo politički montiran proces koji je inicirala Komunistička partija Jugoslavije i Josip Broz Tito, da Mihailović nije imao pravo na pravično suđenje, da nije mogao pozivati svoje svjedoke niti iznositi obranu.

Najviše se o ovom suđenju, koje inače izaziva ogroman interes javnosti u Beogradu i u Srbiji, protivi savez antifašističkih boraca Srbije. Oni kažu da je ovo skandalozan pokušaj rehabilitacije četničkog vojvode. Tvrde da je Mihailović, kako kažu, najveći izdajnik i ratni zločinac u povijesti Srbije. Slično tvrde i predstavnici nevladinih udruga koji od početka suđenja, koje traje gotovo tri godine, neprestano prosvjeduju ispred općinskog suda u Beogradu.

U četvrtak u 11 sati je izricanje te presude, konačna odluka. Tamo će osim prosvjednika doći i Vojislav Šešelj koji je već u nekoliko navrata na zadnjim ročištima bio i za očekivati je i incidente ili makar verbalni okršaj između protivnika i pristaša Draže Mihailovića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook