Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo za odabrane

Otkriveno kako se postaje četnički vojvoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Drugog svjetskog rata četnički vojvoda postala je počasna titula, koja je ustanovljena još u 19. stoljeću.

Vijest da je ministru bez portfelja u Vladi Srbije, Velimiru Iliću, oduzeta titula četničkog vojvode odjeknula je poput bombe u susjedstvu.

Telegraf.rs je ispitao na koji se u stvari način uopće postaje četnički vojvoda.

Nakon Drugog svjetskog rata četnički vojvoda postala je počasna titula, koja je ustanovljena još u 19. stoljeću. Titula se može dobiti samo na dva načina.

Prvi je da sam kralj, u ovom slučaju prijestolonasljednik Srbije Aleksandar II Karađorđević, dodijeli nekome čin četničkog vojvode, dok je drugi način da drugi 'stariji po činu vojvoda' dodijeli titulu nekome drugom.

U Drugom svjetskom ratu titulu vojvode je dodjeljivao Vojvoda Birčanin, po nalogu Draže Mihailovića. Vojvode u Bosni, Lici i Dalmaciji je birao Birčanin osobno.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nenad Periš i nestala djevojčica velika potraga u Boru Otac Mateja Periša poslao dirljivu poruku obitelji nestale djevojčice

Cijeli grad strahuje zbog najavljenog dolaska četnika

Zakletva četničkog vojvode ide, prema Telegrafu, ovako:

'Ja (ime i prezime), zaklinjem se svemogućim Bogom da ću svagda i u svim prilikama, biti vjeran, svom dušom odan i poslušan Srpskom narodu i da ću i životom i čašću zastupati njegove interese. Nikada neću iznevjeriti, niti se poniziti pred onima koji rade protiv interesa srpskog roda po cijenu života i časti. Dano vojvodstvo branit ću i svagda poštovati. Sve za srpstvo – srpstvo ni za što! S vjerom u Boga, za kralja i domovinu!'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene