Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočenje Seida Huseinovića

Suđenje za terorizam: Svjedok potvrdio da se borio u Siriji, ali ne i da ga je Bosnić na to potaknuo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi svjedok na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini Huseinu Bilalu Bosniću potvrdio je u srijedu u Sarajevu kako je u dva navrata boravio u Siriji gdje se borio na strani terorističke organizacije Islamska država (IS) no svojim iskazom nije teretio Bosnića za poticanje na tu avanturu ili za financiranje njegovih putovanja.

Sedin Huseinović je zajedno s Bosnićem uhićen na početku policijske operacije "Damask" koja je u BiH provedena u rujnu 2014. s ciljem presjecanja izvora financiranja i novačenja za Islamsku državu no naknadno je pušten na slobodu.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Suđenje Otac dječaka ubojice šokirao sve u sudnici: Njegove riječi iznenadile prisutne

Pojavivši se kao prvi svjedok na suđenju Bosniću pred Sudom BiH on je kazao kako je u Siriju prvi puta otišao 2012. a motiv su mu, kako je ustvrdio, bili "želja da pomogne sirijskom narodu" kao i informacije kako na teritoriju kojega kontrolira IS nema "golotinje, nemorala i kockarnica" kao u BiH.

BiH je izvor stranih boraca za IS

Kazao je i kako se po dolasku u Siriju uvjerio da stanje "nije baš takvo" kakvim ga je zamišljao odnosno da tamo baš i nije na djelu šerijatska vladavina kakvu je očekivao.

Huseinović je potvrdio kako je u Siriju ušao ilegalno preko Turske a putovanje je financirao vlastitim novcem, uključujući i onaj od usputne prodaje automobila.

Ustvrdio je kako se u Siriji nije borio nego je zapravo čuvao neka skladišta no potvrdio je kako je jedno vrijeme zajedno s još dvadesetak osoba iz BiH bio pripadnikom postrojbe kojom je zapovjedao jedan Čečen no nije ga imenovao.

Huseinoć je posvjedočio kako je šest pripadnika te postrojbe podrijetlom iz BiH poginulo u Siriji kao i da je osobno sudjelovao u pokopu njih četvorice.

Huseinović je izjavio kako je prije odlaska u Siriju Bosnića rijetko susretao dodajući kako s njim nikada nije razgovarao o pridruživanju IS-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene