Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američka veleposlanica

BiH je izvor stranih boraca za IS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack upozorila je u srijedu da je Bosna i Hercegovina izvorište radikala koji podržavaju Islamsku državu (ISIL) te je pozvala vlasti te zemlje da provedu reforme koje bi smanjile broj nezaposlenih koji su podložni manipulacijama.

"U ovoj zemlji je izvor stranih boraca koji podržavaju Islamsku državu, a to je problem koji utječe na živote svih njezinih građana", rekla je veleposlanica Cormack na stručnom skupu o borbi protiv terorizma, koji je organiziralo američko ministarstvo pravosuđa.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Pritom je pozvala vlasti u BiH da se obvežu na borbu protiv ekstremizma i procesuiranje slučajeva terorizma i terorista, te izrazila očekivanje da će se političko vodstvo, institucije i civilno društvo snažnije angažirati u borbi protiv ekstremizma u BiH.

"Da bismo se borili protiv terorizma moramo pronaći alternativu za mlade ljude - radna mjesta i mogućnosti u obrazovanju, što će ih odvratiti od radikalizma i nasilja", dodala je američka veleposlanica u BiH.

U radu dvodnevnog seminara sudjeluju stručnjaci za borbu protiv terorizma iz Sjedinjenih Američkih Država, te predstavnici policijskih agencija i Državnog odvjetništva BiH.

Sarajevo: Počelo suđenje Bosniću zbog poticanja na terorizam

Po službenim informacijama sigurnosnih službi na području BiH je oko 3.000 pripadnika zajednice radikalnih islamista-salafista dok se na strani terorističke organizacije Islamske države u Siriji i Iraku bori oko 150 državljana Bosne i Hercegovine.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u srijedu je započelo suđenje Huseinu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi te zajednice, po optužnici koja ga tereti za poticanje na terorizam i za novačenje mladića iz te zemlje za borbu na strani terorističke organizacije Islamske države (IS).

U optužnici se navodi kako je tijekom 2013. i 2014. godine Bosnić kao pripadnik salafističke zajednice koja djeluje izvan struktura Islamske zajednice BiH u nekoliko mjesta poput Velike Kladuše i Gornje Maoče, propagirao i širio islamski radikalizam i javno poticao druge osobe da se priključe terorističkim organizacijama.

U optužnici se također konstatira kako je upravo na Bosnićev poticaj veći broj državljana BiH otišao u Siriju, gdje su se pridružili Islamskoj državi kako bi se borili u redovima te organizacije pri čemu su neki od njih ondje i poginuli.

Bosnić je zbog svog djelovanja uhićen u rujnu 2014. godine i od tada je u pritvoru Suda BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene