Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rezultati opsežne međunarodne studije Rad od kuće širom svijeta, koju je njemački IFO-Institut za istraživanje privrede proveo u 27 zemalja, pokazali su da su brojni zaposlenici spremni odreći se veće plaće ili čak dati otkaz ako bi se morali vratiti u ured i ponovno raditi kao prije pandemije.


Čak 26 posto zaposlenih spremno je dati otkaz ili tražiti novi posao kad bi morali svih pet dana dolaziti u ured, pokazala je velika međunarodna studija o radu od kuće koju je u 27 zemalja proveo njemački Institut za istraživanje privrede.

U Velikoj Britaniji je to čak 42 posto, a u Njemačkoj 32 posto anketiranih. 

Rad od kuće, kako je utvrđeno istraživanjem, pruža veću fleksibilnost u korištenju vremena tijekom dana, kao i veću osobnu autonomiju - što više cijene žene od muškaraca, kao i zaposleni s višim obrazovanjem.

Osobe u braku također više cijene opciju rada od kuće - kad imaju djecu mlađu od 14 godina, navodi Deutsche Welle.

U studiji se podsjeća da je pandemija koronavirusa izazvala jedinstven eksperiment ogromnih razmjera, koji se odvijao istovremeno u čitavom svijetu i koji je doveo do velike promjene percepcije o izvodljivosti i produktivnosti rada od kuće.

Neke tvrtke danas primjenjuju hibridni model, dok neke inzistiraju na povratku u ured.

Informer: Rad od kuće - 3 Pandemija je donijela i veliku promjenu za mnoge radnike: "To će vjerojatno ostati zauvijek"

Saša Vejnović Korona je donijela i veliku promjenu za koju mnogi tvrde da im se zapravo - sviđa. Ali stvari nisu crno-bijele: "To može proći, ali nije dovoljno dobro"

Promjene u načinu rada, kako se također navodi u studiji, imaju za posljedice i urbanizam velikih gradova, gdje se najčešće nalaze sjedišta firmi i organizacija koje mogu koristiti nove modele rada.

Rad od kuće podiže atraktivnost života izvan grada, posebno za obitelji s malom djecom koje traže niže troškove stanovanja i bolje mogućnosti školovanja, ali i za starije i bogatije zaposlene koji žele mirniji život na većem prostoru, što pak dovodi do pada vrijednosti nekretnina i najamnina u metropolama. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju