Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

''Smrt Fidela Castra ubrzat će promjene na Kubi'', smatra Simon Calder koji je napisao prvi nezavisni vodič po tom otoku.


Simon Calder Kubu je posjetio 1980-ih i napisao prvi nezavisni vodič po tom otoku, a nakon smrti Fidela Castra za Independent je napisao što se može očekivati od daljnjeg razvoja situacije.

Vezani članci Kuba nije sigurna kako dalje nakon Castrove smrti (Foto: AFP) "Oče, ne puštaj moju ruku": Godinu dana nakon njegove smrti nisu sigurni kako dalje Slika nije dostupna Otkrivena i posljednja Fidelova želja: Kuba se oprašta

Smrt Fidela Castra, smatra on, ubrzat će promjene na Kubi. Među nekim Kubancima postojat će osjećaj olakšanja, jer Fidela smatraju odgovornim za političku i ekonomsku represiju nacije tijekom više od polovice stoljeća, ali za većinu Kubanaca Fidelova smrt izazvat će tugu pomiješanu s čuđenjem – Što sada?

Pod Fidelovim vodstvom, podsjeća Calder, na Kubi je počelo iskorjenjivanje siromaštva i stvaranje odlične zdravstvene skrbi i obrazovnog sustava. Zbog njegove politike sačuvan je identitet Kube koja je zbog svoje neizgubljene autentičnosti pod reflektorima svijeta.

Turisti će i dalje nastavljati posjećivati Kubu kao i do sada, smatra Calder. Unatoč nekoliko dana najavljenog žalovanja, stanovnici Kube nastavit će svoj uobičajeni tempo.

Fidel Castro je još 1994. rekao da samo turizam može spasiti Kubu, što je trebala biti gospodarska grana koja će zamijeniti dotok novca koji je do tada dolazio iz Sovjetskog Saveza. No, čak ni sada turizam na Kubi nije kao u drugim zemljama, jer sve kontrolira država, osim nekoliko malih privatnih poduzeća i privatnih restorana.

Priča o Castru i priča o modernoj Kubi se isprepliću - Castrovo naslijeđe vidljivo je svugdje, kao na primjer u Muzeju revolucije u Havani.

Ništa se na Kubi neće događati brzo, napominje Calder, a s obzirom na to da je Fidela na mjestu predsjednika zamijenio njegov brat Raul, sada nema potrebe za traženjem nasljednika. Ali, vrlo je vjerojatno da će nestati loši odnosi s SAD-om, naročito oni usmjereni od strane kubanskih iseljenika na Floridu prema Kubi.

''Fidelova smrt ubrzat će normalizaciju odnosa s SAD-om. Sada bi se mogla ukinuti zabrana za američke turiste na Kubi i ondje bi se moglo vidjeti sve više Amerikanca – na ekonomsko i društveno zadovoljstvo Kubanaca'', zaključuje Calder.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju