Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sveta Stolica je zbog štednje odlučila prekinuti sa zapošljavanjem i prekovremenim radom svojih zaposlenika koji su se zbog aktivnosti pape Franje ipak našli u situaciji da moraju više raditi, otkriva agencija I. Media prenoseći vatikanske izvore.


Državni tajnik (središnja uprava Svete Stolice) uputila je pismo čelnicima dvadesetak kongregacija i papinskih vijeća, zatraživši da obustave zapošljavanje i prekovremeni rad zaposlenika.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo u petak otkazao audijencije zbog povišene temperature Proglašenje Ivana Pavla I. blaženim Ivan Pavao I., "nasmiješeni Papa", proglašen blaženim. Svečanost pratile tisuće vjernika

Uz štednju koja će se time postići, ovom odlukom se žele zaustaviti kadrovske promjene u Vatikanu u očekivanju budućih velikih promjena, napose preustroja tih dikasterija (ministarstava), doznaje ta agencija specijalizirana za Vatikan.

Po informacijama koje je objavio talijanski dnevnik Il Messaggero, koje je I. Media potvrdila, u cirkularnom pismu koje je potpisao državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, traži se od čelnika Kurije da prekinu zapošljavanje, da ne produljuju radne ugovore i da ne dopuštaju prekovremeni rad i rad nedjeljom.

Izbor pape Franje i njegova popularnost donijeli su više posla mnogim zaposlenicima, pa i nedjeljom.

Papa pozvao katolike da 'ne brbljaju' nakon mise

Svrha je ograničiti troškove osoblja s obzirom na financijske planove Svete Stolice za 2014., bez otpuštanja i drugih mjera koje bi zaposlenike što skrbe za svoju obitelj, mogle dovesti u težak položaj.

Stanovita napetost se primjećuje među niže i višerangiranim zaposlenicima u Vatikanu zbog najavljenih velikih promjena koje će se provesti spajanjem služba i eventualnim preustrojem.

Gospodarske reforme Kurije su pripremila ad hoc povjerenstva i privatne specijalizirane agencije pod vodstvom "G8", vijeća kardinala Papinih savjetnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju