Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preživjeli požar

Suze radosnice i zagrljaji nakon povratka učenika u Split iz Švicarske: "Bilo je straha, ali smo se trudili ostati hladne glave"

Roditelje i učenike preplavile su emocije (Foto: Dnevnik.hr)
Roditelje i učenike preplavile su emocije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Splitski srednjoškolci stigli u Split nakon havarije u Švicarskoj (Foto: Mario Jurič/Dnevnik.hr) Splitski srednjoškolci stigli u Split nakon havarije u Švicarskoj (Foto: Mario Jurič/Dnevnik.hr) Foto: Mario Juri?/Dnevnik.hr Splitski srednjoškolci vratili su se u Split nakon havarije u Švicarskoj (Foto: Dnevnik.hr) Splitski srednjoškolci vratili su se u Split nakon havarije u Švicarskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Roditelje i učenike preplavile su emocije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Splitski srednjoškolci, kojima je u subotu u Švicarskoj izgorio autobus i u njemu dio njihovih osobnih stvari i dokumenata, stigli su u Split.

Suze radosnice i zagrljaji nakon dolaska u Split najbolje govore koliko su učenici čekali povratak doma jednako kao i njihovi roditelji.Učenici koji su bili u zapaljenom autobusu kažu kako su pokušavali ostati pribrani i što prije napustiti autobus. Neki su ostali i bez dokumenata i odjeće.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Ilustracija Dobro se završilo U vožnji planuo školski autobus: Prisebni vozač evakuirao djecu pa započeo gašenje

''Sjedio sam na zadnjem sjedalu, nekako se valjda zapalio motor i onda smo morali evakuirati bus, Bilo je straha, ali trudili smo se ostati hladne glave i smirivati ljude da ne nastane stampedo'', rekao je jedan učenik.

Iz tunela je sukljao gusti crni dim. Neki su ostali bez dokumenata i odjeće.

''Obje su mi torbe izgorjele, prebrzo se sve dogodilo'', rekao je jedan učenik.

''Bili smo 23 sata u busu nije lako. Mi smo sjedili, većina je spavala i samo odjednom se čulo ispod busa da ne nešto puklo'', ispričala je Ela Čikeš.

Ni roditeljima nije bilo lako. ''Najvažnije da su živi i zdravi, a za drugo ćemo lako'', kazala je Ivana Vojnović.

Uzrok požara još nije poznat,kažu u tvrtki Arriva. Autobus koji je prevozio djecu u Švicarsku je osma godina starosti, kažu u tvrtki.

Djeca su išla na skijaški festival. Iz Agencije Collegium putovanja kažu - tamo je bilo 27 autobusa iz Hrvatske.

''I putnici i prtljaga su osigurani od strane prijevoznika kojima se to dogodilo i svi će biti obaviješteni o tome kako napraviti povrat'', kaže Matej Raguzin iz Collegium putovanja.

Srednjoškolci kojima je autobus izgorio u tunelu u Švicarskoj, u poslijepodnevnim satima u nedjelju stigli su u Split. Kako su im u vozilu izgorjeli dokumenti, veleposlanstvo im je izdalo putni list koji im je poslužio za povratak kući.

Autobus je planuo u subotu nešto poslije 13 sati u švicarskom tunelu Schallberg u mjestu Ried-Brigue, no iako je vozilo potpuno izgorjelo nije bilo ozlijeđenih. U njemu se nalazilo 52 putnika od čega je bilo 48 srednjoškolaca koji su u Švicarskoj bili na skijanju od 4. siječnja. Još se pouzdano ne zna koji je uzrok vatre na autobusu, no prava je sreća što u požaru nije bilo ljudskih žrtava.

Otac jednog od učenika kaže da je razmjere katastrofe shvatio tek kada je vidio snimku požara.

Oglasili su se i iz autoprijevoznika Arriva Hrvatska na upit Dnevnika Nove TV.

''Na Knock Out Snow Festival je išlo ukupno 15 naših vozila. Svakodnevno 600 vozila je u prometu te do sada nismo imali nikakvih problema. Sva vozila se redovito održavaju. Osim obveznih zakonskih pregleda, vozila prolaze kroz stroge interne i grupne tehničke kontrole. Prema internim procedurama svako vozilo obvezno prolazi kompletan interni tehnički pregled svakih 8 tjedana. Zadnji interni pregled na vozilu koje je imalo nezgodu je napravljen 18.12.2018. te je poslije toga vozilo bilo u vanjskom ovlaštenom servisu na redovnom servisiranju. Također je u domicilnom servisu prije puta izvršen dodatni pregled i pripreme vozila za put. U sklopu pregleda su, uz uobičajene tehničke kontrole, na vozilu izmjenjene gume i stavljene su nove marke Michelin. Sva vozila su potpuno sigurna i održavana sukladno svim zakonskim i internim propisima. Prosječna starost voznog parka je 10 godina. Vozilo na kojem se dogodila nezgoda je 2010. godište'', odgovorili su iz Arrive na upit reportera Dnevnka Nove TV Maria Juriča.

Dodaju da će njihovi predstavnici biti prisutni na dočeku djece u Splitu. ''Isto tako su bili cijelo vrijeme prisutni na mjestu događaja te su putnicima osigurali svu potrebnu podršku. Prisebnošću naših vozača spašeno je 80% prtljage. Vozila, putnici i prtljaga su osigurani te će sukladno zakonskoj regulative i s osnova polica osiguranja sva šteta biti nadoknađena putnicima'', kažu u Arrivi.

Uzrok požara još nije poznat, a više informacija znat će se nakon što se provede službena istraga. (I.D. / I.M. /Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene