Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalit će se EU

Srbija na nogama nakon najave da će Tesla na hrvatski euro: "To je prisvajanje kulturnog naslijeđa"

Narodna banka Srbije (NBS) ocijenila je u četvrtak da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako hrvatska postane članica eurozone, "predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda".

To stajalište u nacionalnoj banci Srbije temelji se na ocjeni da se "slavni znanstvenik izjašnjavao kao Srbin po podrijetlu i rodu", a ako bi se njegov lik našao na hrvatskim kovanicama eura, "sasvim sigurno" bi bile "poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama Europske unije".

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

Time bi se "ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", objavila je agencija Tanjug pozivajući se na izvore u NBS-u.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će se lik Nikole Tesle nalaziti na eurokovanicama od 50, 20 i 10 centi i to kada Hrvatska postane članicom eurozone.

U srbijanskoj nacionalnoj banci, pak, navode da je dizajn euro novčanica "isti neovisno o države koja ih tiska" a dizajn kovanica je reguliran odgovarajućom Uredbom Vijeća EU-a od 24. lipnja 2014. godine.

Eurokovanice imaju jednu zajedničku, europsku stranu, koja je ista na svim kovanicama, i drugu, nacionalnu stranu, koja se razlikuje od zemlje do zemlje i ima na sebi oznaku države članice EU-a, navode u NBS.

Kako navodi Tanjug, u NBS-u objašnjavaju kako se "na nacionalnoj strani eurokovanice mora nalaziti krug sastavljen od 12 zvjezdica, što je simbol EU-a, koje u potpunosti okružuju nacionalni dizajn, a država članica sama odlučuje koje će motive prikazati unutar zvjezdica".

Navode se primjeri Italije i Grčke koja na eurokovanicama imaju portret Dantea Alighierija, crtež Leonarda Da Vincija s proporcijama ljudskog tijela, te scenu mozaika u Sparti.

U NBS-u navode da o nacionalnom dizajnu eurokovanice odlučuje država članica EU-a koja uvodi euro i da se on može mijenjati tek nakon 15 godina, osim u uvjetima kada se pojavi problem falsificiranja, kada se dizajn može mijenjati.

Komisija za novac HNB-a u srijedu je utvrdila je konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će sada razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak donijeti Vlada.

Šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla predloženi su motivi za hrvatsku stranu eurokovanica, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene