Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija je uputila dvije prosvjedne note Hrvatskoj - jednu u vezi Branimira Glavaša a drugu zbog spomenika Miri Barešiću.


Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je dvije prosvjedne note veleposlanstvu Hrvatske, i to povodom oslobađanja Branimira Glavaša i otkrivanja spomenika Miru Barišiću. No otpravnik poslova Stjepan Glas odbio je primiti note, prenosi B92.

Vezani članci Ivana Petrović Ivana Petrović iz Tirane uoči važnog samita: "Sjeverna Makedonija sve se više veže za Srbiju. Crna Gora nova je neuralgična točka" Ilustracija Srbijanski nastavnici traže status službene osobe: "Trebamo zaštitu od nasilnih učenika"

'Ministarstvo je note dostavilo redovnim putem, čime je formalno uručenje izvršeno,' navedeno je u priopćenju MVP Srbije koje je izrazilo oštar protest povodom rješenja Vrhovnog suda Hrvatske kojim je ukinuta prvostupanjska osuđujuća presuda za Branimira Glavaša koji je bio optužen za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Srbija smatra da je odluka hrvatskog Vrhovnog suda neobjašnjiva s pravne i s moralne točke te da je uperena direktno protiv srpskog naroda, navodi se u priopćenju uz ocjenu da posljedice presude dodatno otežavaju i kompliciraju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Republici Hrvatskoj. Također, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije smatra da 'ukidanje presude protiv Branimira Glavaša predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilitira ne samo fašističku NDH, već i zločince iz posljednjeg rata'.

'Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj', navode iz Ministarstva ocjenjujući da je takva politika Hrvatske dovela i do povećanog broja incidenata na etničkoj osnovi uperenim protiv pripadnika srpskog naroda.

MVP Srbije očekuje od pravosudnih organa RH da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na osnovu kojih je Branimir Glavaš osuđen u prvom stupnju, postupi na osnovu pravnih propisa Republike Hrvatske uvažavajući činjenicu da posljedice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Republikom Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Srbija je izrazila i oštar protest povodom otkrivanja spomenika Miri Barešiću u Dragama. Ministarstvo smatra da je 'podizanje spomenika osuđenom teroristu za mučko ubojstvo jugoslovenskog ambasadora u ŠvedskojVladimira Rolovića neprimjeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Europi nema presedana'.

Srbija traži 'da se hrvatska Vlada nedvosmisleno ogradi od veličanja osuđenog teroriste i ubojce ambasadora Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podržava terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovo događa, sijući nedužne žrtve. Također, Republika Srbija očekuje da se taj sramni spomenik ukloni', zaključuje se u priopćenju, prenosi B92.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju