445115
445115
445115
445115
445115

Otkriven spomenik Miri Barešiću: Na svečanosti bili general Gotovina, Hasanbegović, Medved...

Miro Barešić bio je borac u Domovinskom ratu. 70-ih se o njemu izvještavalo kao hrvatskom emigrantu osuđenom za terorizam u Švedskoj. Barišić je 1992. pokopan sa svim državnim počastima i promaknut posthumno u bojnika Hrvatske vojske.

 
 
 
 
Spomenik Miri Barešiću (Video: Vijesti Nove TV)
Spomenik Miri Barešiću (Video: Vijesti Nove TV)

Na 25. godišnjicu pogibije Mire Barešića u Dragama mu je i svečano otkriven spomenik.

Svečanosti su prisustvovali general Ante Gotovina, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar branitelja Tomo Medved, glavni tajnik HSP-AS-a Pero Ćorić i brojni građani. Kip je djelo akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Drage: Otkriven spomenik Miri Barešiću (Foto: Dino StaninPixsell) - 5

Miro Barešić poginuo je ubrzo nakon što se iz Paragvaja vratio u Hrvatsku boriti u Domovinskom ratu. Poginuo je zadnjeg dana srpnja 1991. godine kada je tijekom borbene akcije sa suborcima upao u zasjedu. Barišić je 1992. pokopan sa svim državnim počastima i promaknut posthumno u bojnika Hrvatske vojske.

Drage: Otkriven spomenik Miri Barešiću (Foto: Dino StaninPixsell) - 7

Barešić je kao mladić zbog svojih stavova završio na Golom otoku, a nakon toga je pobjegao u Švedsku gdje se povezao s pripadnicima hrvatske političke emigracije. Ondje je sa skupinom Hrvata osuđen na doživotan zatvor, a zbog ubojstva jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića. Kasnije je završio u Španjolskoj, pa u Paragvaju, zatim opet u Švedskoj odakle je protjeran u Paragvaj. 1991. se vratio u Hrvatsku da pomogne u obrani Domovine.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se