444832
444832
444832
444832
444832

Ukinuta presuda protiv Glavaša, Nova TV ekskluzivno donosi njegov komentar

  • , 28.07.2016., 17:25
  • Autor:
  • komentara

Vrhovni sud objavio je kako je ukinuo presudu protiv Branimira Glavaša u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp' te ih vraća na ponovno suđenje.

 
 
 
 
Cijeli intervju s Branimirom Glavašom (VIDEO: Vijesti u 17h)
Cijeli intervju s Branimirom Glavašom (VIDEO: Vijesti u 17h)

Branimir Glavaš dao je ekskluzivan intrevju u Vijestima Nove TV.

Kako komentirate ukidanje ove presude i kada očekujete početak novog suđenja?

Vrlo sam zadovoljan što je prvostupanjska presuda iz 2009. kojom sam bio osuđen na 10 godina zatvora ukinuta u cijelosti. To stvara realne šanse da pravosudni proces završi pozitivno kada dođe do ponavljanja prvostupanjskog postupka. Iz iskustva mogu reći da novo suđenje mogu očekivati krajem jeseni ove godine.

Tijekom suđenja ste govorili da je sve pod utjecajem Sanadera, Šeksa. Kako to sad komentirate?

Apsolutno stojim iza toga, taj represivni aparat je pokrenuo HDZ, predvođen tim ljudima koje ste spomenuli. Od policije, državnog odvjetništva, tajnih službi, pokrenut je taj postupak i kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu onda je to žrvanj koji melje i ne može se zaustaviti. To je politički pokrenut, iniciran i montiran postupak. Ustavni sud je nakon četiri godine i četiri mjeseca ukinuo drugostupanjsku presudu. Sad je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu, što potvrđuje ovu moju argumentaciju i što mi s pravom ulijeva vjeru i nadu u optimizam da će u ponovljenom postupku to sve završiti na jedan drugi način, pozitivan za mene.

Očekujete li sada pravičan postupak, mislite li da će politika opet umiješati svoje prste ili očekujete da će suđenje biti lišeno politike?

Očekujem pravičan postupak. Da ga ne očekujem, ne bih se vratio u Hrvatsku i ne bih nastavljao svoju pravnu bitku dokazivanja svoje nevinosti koje traje već 10 godina. Spreman sam izdržati u toj bitci narednih 10 godina, ali da se dokaže istina i da dokažem svoju nevinost. Duboko vjerujem da ću u tome uspjeti. Na to sam obvezan radi svoje obitelji i prijatelja koji su u mene vjerovali, hrvatskih branitelja, i Domovinskog rata. Moram potvrditi i pokazati da je Domovinski rat čist kao suza.

Koja je Vaša poruka HDZ-u, izborna je kampanja?

Zahvaljujući ovoj presudi koja je danas ukinuta, mogu najaviti i svoje aktivno sudjelovanje u aktualnoj kampanji i izbornom procesu, najvjerojatnije u četvrtoj izbornoj jedinici.

Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu Glavašu

Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak prvostupanjsku presudu Branimiru Glavašu i ostalima u slučajevima "Garaža" i "Selotejp" i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

U rješenju objavljenom u četvrtak poslijepodne na internetskoj stranici Vrhovnog suda stoji da su prihvaćene žalbe Glavaša i ostalih optuženika te da se ukida prvostupanjska presuda u cijelosti i predmet upućuje prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na samom početku 2015.

Na snazi je tako ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora pa je Glavaš nakon povratka u Hrvatsku vraćen u istražni zatvor novom odlukom Vrhovnog suda koju je ponovno djelomično ukinuo Ustavni sud.

Nakon 26 dana Remetinca i zatvorske bolnice, gdje je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. ožujka 2015. pustilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda koje je pojasnilo da se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka prošle godine bio pušten na uvjetni otpust.

Javnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o žalbama tužiteljstva i obrane na nepravomoćnu presudu Vrhovni sud zaključio je 7. lipnja. Glavaš i ostali optuženici tada su zatražili ukidanje presude i ponovljeno suđenje, dok je tužiteljstvo zatražilo strože kazne.

Suprotno tužiteljstvu koje tijekom cijelog postupka ističe da je Glavaš bio na vrhu kriminalnog lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovjednik koji je određivao kriterije za odabir i stigmatizaciju žrtava, Glavaš tvrdi da je postupak protiv njega iniciran od strane bivšeg premijera Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i vrha HDZ-a. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se