Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revizija 'stand by' aranžmana

Srbija se dogovorila s MMF-om o proračunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misija Međunarodnoga monetarnog fonda postigla je dogovor, u okviru druge ovogodišnje revizije ‘stand by’ aranžmana, sa srbijanskom vladom o proračunu i fiskalnoj politici u 2009., a pregovori za 2010. nastavljaju se u drugoj polovici listopada, objavila je u utorak vlada.

U razgovorima započetim 24. kolovoza dogovoreno je povećanje proračunskog manjka s tri na četiri i pol posto brutodruštvenog proizvoda. Pritom se neće sniziti plaće i mirovine, niti će se povisiti PDV, rekli su predstavnici MMF-a i srbijanske vlade na tiskovnoj konferenciji. Voditelj izaslanstva MMF-a Albert Jagger kazao je da će srbijanska vlada morati početi reformu mirovinskog, obrazovnog i zdravstvenog sustava te smanjiti javnu potrošnju prije 20. listopada, za kada je planiran završetak druge revizije ‘stand by’ aranžmana. Istaknuo je kako je MMF od srbijanskih vlasti zatražio da povisi PDV kako bi se pokrio proračunski manjak, ali da su dobivena uvjeravanja kako će manjak biti pokriven iz drugih izvora te da stoga ne treba povisiti PDV.

Pročitajte i ovo Boris Miletić nakon optužbi ravnatelja Runića Župan Miletić naložio hitnu reviziju rada Istarskih domova zdravlja Ilustracija Novi podaci MMF objavio prognozu za svjetsko gospodarstvo

'Treba reformirati državnu upravu'

Po riječima srbijanskog ministra gospodarstva i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, predviđeno je da se štedi u javnoj potrošnji smanjenjem broja zaposlenih u državnoj upravi, što je, kako je rekao, teži, ali korisniji put. Ministrica financija Diana Dragutinović kazala je kako je glede proračuna za 2010. dogovoreno da treba reformirati državnu upravu, mirovinski sustav, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Dodala je da se još treba dogovoriti o tome hoće li proračunski manjka 2010. biti tri i pol ili četiri posto BDP-a.

Odobren 'stand by'

Misija MMF-a je 26. ožujka ove godine sa srbijanskim vlastima u Beogradu potpisala sporazum o kreditnom ‘stand by’ aranžmanu od tri milijarde eura, predviđenu za razdoblje do 2011. Odbor ravnatelja MMF-a potom je, sredinom svibnja, Srbiji odobrio ‘stand by’ aranžman u visini od 2.942 milijardi eura za jačanje deviznih pričuva i tečaja nacionalne valute. Aranžman se odnosi na razdoblje do travnja 2011., a odlukom je bilo predviđeno da Srbija može odmah dobiti 788 milijuna eura. Od 2000. MMF je Srbiji odobrio tri financijska aranžmana vrijedna oko 1,4 milijarde dolara, pri čemu su svi otplaćeni, a posljednji, 15-mjesečni aranžman ‘iz opreza’ od 520 milijuna dolara, odobren je sredinom siječnja 2009., a potom revidiran 26. ožujka, kad je postignut sporazum o svoti od tri milijarde eura. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene