Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ESKALACIJA NASILJA

Sprema li se još jedna invazija? Moskva poziva na suzdržanost, a Erdogan tvrdi: "Ako Bog da, istrijebit ćemo ih što prije"

Tayyip Recep Erdogan (Foto: AFP)
Tayyip Recep Erdogan (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Tayyip Recep Erdogan (Foto: AFP) Tayyip Recep Erdogan (Foto: AFP) Foto: Afp Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Foto: Afp Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Foto: Afp Erdogan i Putin (Foto: AFP) Erdogan i Putin (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Erdogan i Putin Galerija 1/6 >>
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan razmišlja o pokretanju kopnene ofenzive nakon zračnih napada na kurdske pozicije u Siriji i Iraku. Bila bi to osveta za napad na trgovačku ulicu Istiklal u Istanbulu u nedjelju prije više od tjedan dana. Moskva, saveznica Damaska, pozvala je Tursku da pokaže suzdržanost u uporabi "pretjerane" vojne sile u Siriji.

I dok traje rat u Ukrajini, svijet se suočava s još jednom mogućom invazijom. Najveći je apsurd što i službena Moskva poziva na suzdržanost u uporabi "pretjerane" vojne sile. SAD poručuje da je ozbiljno zabrinut i da odvraća od takvih operacija. 

Naime, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan razmišlja o pokretanju kopnene ofenzive nakon zračnih napada na kurdske pozicije u Siriji i Iraku.

Erdoğan je rekao u ponedjeljak da nema govora o tome da će svoje opcije ograničiti na zračne operacije. "Mora biti odlučeno koliko će kopnenih vojnika sudjelovati, a potom će biti poduzeti koraci", citirala je Erdoğana državna agencija Anadolu.

"Mi se borimo protiv terorista nekoliko dana našim avionima, topovima i oružjem", rekao je Erdogan u govoru u sjeveroistočnoj Turskoj. "Ako Bog da, mi ćemo ih sve istrijebiti što prije, zajedno s našim tenkovima, našim vojnicima."

Turska je izvela brojne zračne napade protiv Narodnih zaštitnih jedinica (YPG) i ilegalne Kurdistanske radničke stranke (PKK) u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji u nedjelju navečer. 

Osveta je to za napad na trgovačku ulicu Istiklal u Istanbulu u nedjelju prije tjedan dana. Turska smatra YPG i PKK mozgom koji stoji za napada, iako obje skupine to niječu. 

Istovremeno, Turska poziva SAD da obustavi potporu sirijskoj kurdskoj miliciji nakon eskalacije osvetničkih napada duž granice, što je potaknulo Washington na to da upozori protiv vojne akcije koja bi destabilizirala Siriju.

Pozivi su uslijedili u trenutku kad tursko topništvo nastavlja granatirati kurdske baze i druge ciljeve blizu Tal Rifaata i Kobanija, rekla su Reutersu dva izvora iz sirijske vojske.

Moskva, saveznica Damaska, pozvala je Tursku da pokaže suzdržanost u uporabi "pretjerane" vojne sile u Siriji i spriječi eskalaciju napetosti, citirale su ruske novinske agencije ruskog izaslanika za Siriju.

Turski ministar obrane Hulusi Akar obećao je da će nastaviti operacije protiv militanata i obnovio pozive Washingtonu, savezniku u NATO-u, da prestane podržavati snage u Siriji koje Ankara naziva krilom zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

"Govorimo svim našim partnerima, posebice Sjedinjenim Državama, na svim razinama, da je YPG jednak kao PKK i ustrajemo u svojem zahtjevu da okončaju svaku vrstu potpore teroristima", rekao je Akar u obraćanju parlamentarnoj komisiji.

Inače, Turska je pokrenula nekoliko velikih vojnih operacija protiv YPG-a i militanata Islamske države u sjevernoj Siriji posljednjih godina.

"Ozbiljna zabrinutost"

Glasnogovornik Državnog tajništva SAD-a rekao je da je Washington prenio Ankari "ozbiljnu zabrinutost".

"Odvraćali smo Tursku od takvih operacija, baš kao što smo odvraćali naše sirijske partnere od napada ili eskalacije", napisao je glasnogovornik u odgovorima na pitanja koja je poslao putem elektroničke pošte.

SAD se udružio sa SDF-om predvođenim YPG-om u borbi protiv Islamske države u Siriji, što je uzrokovalo duboko neslaganje s Turskom.

Turska je priopćila da su njezini borbeni zrakoplovi uništili 89 ciljeva u Siriji i Iraku u nedjelju i da su 184 militanta ubijena u operacijama protiv YPG-a i PKK-a u nedjelju i ponedjeljak.

Ankara je navela da je njezina operacija za vikend bila odmazda za bombaški napad u Istanbulu prošlog tjedna, u kojemu je ubijeno šest osoba, i okrivila kurdske militante za taj napad. No nitko nije preuzeo odgovornost, a PKK i SDF odbacili su umiješanost.

Pročitajte i ovo Doček predsjednika Erdogana na Pantovčaku Službeni posjet Hrvatskoj Erdoğan se susreo s Plenkovićem pa vratio na Pantovčak: Svečana večera s Milanovićem zatvorena je za javnost

Bombaški napad pobudio je sjećanja na nasilje uoči napetih izbora 2015. i mogao bi rezultirati još jednom kampanjom koja će se usmjeriti na sigurnost uoči tijesnih izbora za Erdoğana idućeg lipnja.

Pročitajte i ovo Samit Nastao je kaos FOTO "Ne mogu to ni gledati!": Fotografija s druženja šefova država u Pragu razbjesnila građane

Više od 40.000 ljudi ubijeno je u sukobima između PKK-a i Turske od 1984. Turska, Sjedinjene Države i Europska unija proglasile su PKK terorističkom skupinom.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene