Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Puste milijarde koje su im sada još dostupne putem EU fondova planiraju zamijeniti vladinim garancijama. No, je li to dovoljno?


Jedna od 'pogodnosti' zemalja članica Europske unije je dostupnost golemih financijskih sredstava iz cijelog niza strukturnih i investicijskih fondova, kao i kohezijskog fonda. U razdoblju od 2014.-2020. godine u fondovima proizašlima iz europske kohezijske politike dostupno je 351,8 milijardi eura što je ujedno i 32,5 posto ukupnog proračuna Europske unije.

Vezani članci Brexit Britanski mediji o Brexitu nakon izlaska iz Europske unije: Brexit je proveden, a što sad? Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 4 Reporterka Nove TV iz Londona: Jedni slave, drugi žaluju, trećima je svejedno - "Mali poduzetnici podržavaju Brexit, korporacije već osjećaju poteškoće"

Većini zemalja članicama, jedini problem u priči oko tih sredstava predstavlja pitanje - kako napraviti projekte za koje će se moći povući taj novac, no Ujedinjeno Kraljevstvo sada ima neke druge probleme. Pitanje je vremena kad će ta zemlja i službeno istupiti iz Europske unije, a samim time i izgubiti mogućnosti za sufinanciranje iz europskih fondova.

Kako bi pokušali spasiti što se spasiti može, britanska vlada ima u planu uvesti fondove za poljoprivredu, znanost, ali i ostale sektore, koji bi trebali zamijeniti europske fondove.

Kritičari ovakvog poteza kažu kako ove vladine garancije nisu dovoljne te da je definitivno prisutna velika nesigurnost - može li Ujedinjeno Kraljevstvo izdvojiti tu količinu novca. Prema prvim procjenama, te bi garancije Ujedinjeno Kraljevstvo mogle koštati 6 milijarda funti godišnje, a lako moguće i puno više.