Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJIM JE MRTAV

Najtraženiji čovjek na svijetu stradao u eksploziji, traga se za 'muškarcem u bijelom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sada se postavlja pitanje - je li katastrofa mogla biti izbjegnuta?

Pojavile su se informacije da je Najim Laachraoui, koji je napravio bombe u Bruxellesu i u Parizu, mrtav. Istovremeno, i dalje se traga za 'muškarcem u bijelom' koji je još uvijek neidentificiran, no postoje indicije da bi se moglo raditi o Khalidu el-Bakraouiju koji se, nakon što je ostavio bombe u zračnoj luci, uputio prema centru Bruxellesa gdje se raznio u metrou nedaleko najvažnijih EU institucija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočio na sudu ŽELI U FRANCUSKU Napadač iz Pariza 'promijenio ploču' Slika nije dostupna Pronađena nova torba Slučajno spriječena još veća katastrofa: Bombašima poslali krivi taksi pa nisu ponijeli sve bombe

Tome u prilog ide i činjenica da dvojica osumnjičenih sa slike, onaj krajnje lijevo te onaj u sredini, na rukama imaju po jednu rukavicu u kojoj su skrivali okidače. Prema tome, njih dvojica su se raznijela u zračnoj luci.

Turska upozorila na jednog od napadača

Turski predsjednik Recep Erdogan, tvrdi kako je jedan od bombaša u lipnju 2015. godine bio deportiran iz Turske u Belgiju, no da su ga belgijske vlasti pustile na slobodu. 'Belgija je ignorirala naše upozorenje da se radi o militantu', rekao je Erdogan.

Tog muškarca imenovali su kao Ibrahima el-Bakraouija.

I Interpol poslao upozorenje prije napada

Interpol je uoči napada u Bruxellesu poslao upozorenje za Khalida el-Bakraouija, koji je jutros identificiran kao jedan od bombaša samoubojica u jučerašnjim napadima u Bruxellesu.

U upozorenju se vidi kako je, Khalid, koji se raznio u metrou, već bio tražen zbog optužbi za terorizam.

Svijet ujedinjen protiv terorizma

Francuski premijer Manuel Valls nakon napada u Bruxellesu je rekao kako je očito da su u Europskoj uniji potrebna 'masivna ulaganja' u borbu protiv terorizma, ponajviše u ljude i tehnologiju, kako bi se mogli suočiti s prijetnjama ove vrste.

'U godinama koje su pred nama sve zemlje EU će morati puno ulagati u sigurnosni sustav', kazao je Valls.

Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, kazao je kako svih 28 zemalja EU mora još bolje surađivati u razmjeni informacija i obavještajnih podataka.

'Ovo je trenutak kada sve zemlje članice moraju raditi zajedno kako bi poticali uzajamno povjerenje, razmjenjivali informacije i obavještajne podatke. To je jedini način da se ide naprijed', kazao je Avramopoulos.

Američki potpredsjednik Joe Biden obećao je kako će SAD učiniti sve što može da pomogne Belgiji u borbi protiv terorizma.

'Spremni smo dati sve, od informacija do tehnologije. Sve što može dobrinijeti njihovoj borbi', kazao je Bidem tijekom posjeta belgijskom veleposlanstvu u Washingtonu gdje se upisao i u knjigu žalosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene