Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka savezna država Oklahoma zaustavila je u utorak pogubljenje Claytona Locketta zbog problema sa smrtonosnom injekcijom, ali je osuđenik kasnije umro od srčanog udara oko 40 minuta nakon što su kemikalije počele utjecati u njegovo tijelo, rekao je glasnogovornik zatvora.


13 minuta nakon što mu je dana smrtonosna injekcija osuđenik je podignuo glavu i počeo mumljati, a nazočni liječnik zaustavio je pogubljenje, rekao je glasnogovornik Jerry Massie.

Vezani članci Bahareh Zare Bahari (Foto: Instagram) Bivša misica tjednima je zarobljena na aerodromu gdje strahuje za vlastiti život, a prijeti joj i smrtna kazna Smrtna kazna, ilustracija (Getty Images) Odrubio glavu osmomjesečnoj djevojčici: Monstruma osudili na smrt pred streljačkim vodom

"Mislimo da je vena bila naduta i da kemikalije nisu djelovale kako je zamišljeno. Ravnatelj je naredio da se pogubljenje zaustavi", rekao je Massie.

Lockett je izgleda umro od masivnog srčanog udara manje od sat vremena nakon što su mu dane kemikalije za pogubljenje, rekao je. Pogubljenje je odgođeno nekoliko tjedana zbog pravnog spora oko novog koktela kemikalija za smrtonosnu injekciju, a odvjetnici su tvrdili da je država tajila ključne informacije o kemikalijama koje će biti upotrijebljene.

Iranac preživio smaknuće, pravnici u nedoumici!

38-godišnji Lockett osuđen je na smrt zbog toga što je pucao u 19-godišnju Stephanie Neiman i potom gledao kako su je dvojica njegovih suučesnika živu pokopali 1999. Drugi osuđenik Charles Warner koji je trebao biti pogubljen u utorak dva sata nakon Locketta dobio je odgodu od 14 dana nakon što su se pojavili problemi, rekao je Massie.

Oklahoma je početkom godina odredila novu proceduru i koktel kemikalija nakon što više nije mogla doći do kemikalija koje je ranije koristila za pogubljenja. Oklahoma i druge američke savezne države nastoje doći do novih dobavljača i kemijskih kombinacija nakon što su proizvođači lijekova, većinom u Europi, uveli zabranu prodaje protiveći se da se medikamenti proizvedeni za druge namjene koriste u smrtonosnoj injekciji.

Odvjetnici osuđenika na smrt tvrde da kemikalije koje se koriste u Oklahomi i drugim državama mogu prouzročiti nepotrebno bolnu smrt što znači okrutnu i neobičnu kaznu zabranjenu po američkom Ustavu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook