Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski mediji o posjetu Busha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji u vezi s drugim danom posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj ističu snažne političke poruke koje je on u svom govoru na Trgu svetog Marka uputio Hrvatskoj, a posebno zemljama u okruženju.

Analitičari se slažu da već dugo nijedan strani državnik nije Hrvatskoj uputio tako odlučnu potporu kao što je to učinio Bush koji je pred okupljenim građanima Hrvatsku nazvao jednom od najljepših zemalja svijeta i rekao da im više nitko ne može uzeti slobodu jer su tu SAD i NATO savez, navodi komercijalna televizijska postaja POP-TV koja ističe i jake mjere osiguranja koje su pratile Bushov posjet.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

Vodeći slovenski dnevni list "Delo" u svom online izdanju ističe da su Bushovi izrazi potpore Hrvatskoj i njegovi komplimenti njenim prirodnim ljepotama izazvali jak aplauz prisutnih, da su njegove ocjene i izjave premijera Sanadera bile vrlo usuglašene, te da je nazočnost albanskih i makedonskih čelnika u Zagrebu dala obol porukama koje je američki predsjednik poslao cijeloj regiji, odnosno proširenju euroatlantskih integracija.

Slovenski mediji još ne iznose cjelovitije komentara, ali analitičare poruke koje je američki predsjednik iz Zagreba uputio Hrvatskoj i zemljama u okruženju podsjećaju na one koje je iz Ljubljane 21. lipnja 1999. poslao Bill Clinton koji je Sloveniju posjetio nekoliko dana nakon okončanja intervencije NATO snaga i međunarodne zajednice na Kosovu, predstavljajući je kao "priču o uspjehu" za sve zemlje u regiji.

Predsjednika Busha u Sloveniji očekuju sredinom lipnja ove godine kada bi on trebao voditi američko izaslanstvo na summitu EU - SAD.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ovog je tjedna na konferenciji za novinare rekao "da predsjednik Bush sigurno dolazi" na summit u Sloveniju, opovrgavajući nagađanja da je to upitno jer SAD od prošle godine još nisu poslale novog veleposlanika u Ljubljanu, što jed nazvao "unutarnjim problemom u SAD-u" i izrazio očekivanje da će novi veleposlanik doći još ovog mjeseca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene