Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodeća slovenska oporbena stranka objavila je u četvrtak da je raskinula kreditni ugovor prema kojemu je od privatne poduzetnice iz BiH trebala u tri tranše dobiti 450.000 eura za troškove izborne kampanje na parlamentarnim izborima sredinom godine i lokalnim izborima na jesen ove godine, što je dobilo razmjere pravog političkog skandala, nakon što su detalje početkom tjedna objavili mediji.


Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša navela je u četvrtak da je raskinula ugovor s poduzetnicom iz Prijedora Dijanom Đuđić, te njezinoj tvrtki vratila već primljenih 150.000 eura.

Vezani članci Janez Janša Dramatično u Sloveniji: "Stanje u bolnicama vrlo je ozbiljno, broj ljudi udvostručio se u tjedan dana" Plenković i Janša - 2 Plenković od Slovenije traži važnu promjenu na crvenoj listi, Grlić Radman: ''Na brodici nema virusa''

Ona je u Sloveniji poslovala preko više bankovnih računa, od kojih joj je jedan prošle godine zatvoren, navodno zbog nejasnih novčanih transakcija i sumnje da je upletena u mrežu poduzeća koja koja su preko nje izbjegavala plaćanje PDV-a.

Oporbena stranka kojoj je skandal naštetio, a prema anketama je među vodećima koje bi na izborima za parlament mogle osvojiti najveći broj glasova, navela je da će stvar ocjene je li kredit bio u okviru zakona prepustiti državnoj reviziji.

Prema nekim tumačenjima zakona o financiranju političkih stranaka, one od privatnih poduzetnika smiju godišnje ugovorom o kreditu dobiti najviše 20-ak tisuća eura, pri čemu su restrikcije još veće ako su donatori ili kreditori strane privatne osobe, banke ili poduzetnici.

Većina slovenskih stranaka pred izbore se zbog zakonskih restrikcija zadužuje za potrebe kampanje, a sredstva im se kasnije refundiraju jer novac za troškove predizbornih aktivnosti nakon izbora dobiju iz državnog proračuna, prema postotku glasova i broju mandata koje su osvojili.

Većina ih se zadužuje kod domaćih banaka, a mediji u Sloveniji navode da je kreditiranje iz inozemstva pod posebnom paskom kako bi se izbjegla politička korupcija ili pranje novca.

Kredit Janšinoj stranci, iako prijavljen na agenciju za javne podatke (AJPES) - bio je suspektan i zbog vrlo povoljnih uvjeta - jer je na zajam stranka trebala platiti samo dva posto fiksnih kamata, a kao jamstvo za kredit ponudila je i mogućnost prodaje većinskog udjela u svom izdavačkom poduzeću "Obzorja". (Hina)