Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAZGOVARALI S GRAĐANIMA

Može li luđe: Slovenske novinare u Prijedoru privela policija pod sumnjom da su teroristi

Slovenski novinari u Prijedoru neposredno prije uhićenja (Screenshot: Dnevnik.hr)
Slovenski novinari u Prijedoru neposredno prije uhićenja (Screenshot: Dnevnik.hr)
Prijedorska policija je uhitila novinarske ekipe Sveta i 24ur koje su u tom bosanskohercegovačkom gradu radili na priči o Dijani Đuđić, 32-godišnjoj odvjetnici koja je slovenskoj stranici SDS Janeza Janše dala pozajmicu od 450 tisuća eura.

Prema pisanju slovenskih medija novinari i snimatelji su u Prijedoru prikupljali informacije o Dijani Đuđić koju su tražili i kod njene kuće. Dok su na javnoj površini razgovarali s prolaznicima prišli su im policajci koji su ih priveli zbog "sigurnosne provjere". 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ORGANIZIRANI KRIMINAL Otkriven ubojica policijskog načelnika u Prijedoru: Naručitelj ubojstva je narkodiler Slika nije dostupna Oglasio se i MUP RS VIDEO Detalji hladnokrvnog ubojstva šefa krim-policije: Sve se dogodilo u blizini škole, policija s dugim cijevima zaustavlja vozače

"Znate, sve je moguće, pa i sumnja na terorizam", prepričala je Irena Jovev, novinarka 24ur, riječi policajaca. 

Novinarima su naredili da pođu s njima u policijsku stanicu, te im zaprijetili da će ih privesti na silu ukoliko ih ne poslušaju. Tvrdili su da su zaprimili više anonimnih prijava da je u Prijedoru slovenska novinarska ekipa. 

Nakon polusatnog ispitivanja policajci su "okrenuli ploču" i pustili novinare na slobodu, piše 24ur

U Policijskoj upravi Prijedor, međutim, tvrde da četvero slovenskih novinara nije bilo uhićeno, već da je s njima, nakon više prijava građana, samo obavljen informativni razgovor o razlozima njihovog dolaska i boravka u tom gradu. 

"Postupajući po više prijava građana da na području grada Prijedora određene osobe s vozilom slovenskih registarskih oznaka vrše snimanje i anketiranje građana u naselju Pećani, policija je zatekla četiri osobe koje su vršile snimanje i anketiranje bez vidnih obilježja bilo koje medijske kuće", naveli su iz prijedorske policije. 

Ova tvrdnja policije u najmanju ruku je smiješna jer su slovenski novinari u rukama imali mikrofone s nazivom medija dok su uzimali izjave od prolaznika. 

U policiji tvrde da su građani bili uznemireni zbog aktivnosti tih osoba, a novinare su, kažu, pozvali u službene prostorije gdje im je utvrđen identitet, nakon čega su novinari nastavili raditi na terenu. 

Đuđić je Janšinoj stranci u tri jednake rate ukupno isplatila 450 tisuća eura po kamatnoj stopi od dva posto. Unatoč velikoj pozajmici o njenim poslovnim aktivnostima u javnosti se ne zna gotovo ništa. Portal 24ur piše da je, prema njihovim podacima, ona umiješana u više spornih poslova, od kojih jednog istražuje Policijska uprava Celje. 

Sumnja se da je Družba ŽML, koja je prije stečaja bila u vlasništvu Dijane Đuđić, utajila 305 tisuća eura od PDV-a. Od ožujka 2016. Đuđić je vlasnica tvrtke Moj kafein, registriranoj u mjestašcu Spodnje Hoče, gdje o toj tvrtki nitko ništa ne zna. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene