Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li podignuti i optužnicu?

Slovenija: Završena financijska istraga protiv Janše, pod upitnikom zakonitost stečene imovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Višemjesečna financijska istraga protiv bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše i s njime povezanih osoba je završena i mogla bi rezultirati podizanjem optužnice, a dio imovine nezakonitog izvora sadašnjeg oporbenog čelnika mogao bi biti zaplijenjen, tvrdi u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji se poziva na izvore bliske državnom odvjetništvu.

Završena financijska istraga o imovini Janeza Janše, njegove supruge Urške Bačovnik Janša, njegova brata Rajka Janše, bankarske službenice Nataše Pajenk, koja je rođakinja Janšine supruge, te u međuvremenu preminulog Jože Zagožena, koji je bio nekadašnji Janšin zastupnik u parlamentu, sugerira kako je prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice, a postoji utemeljena sumnja da je dio Janšine imovine bio financiran novcem nezakonitog izvora, navodi list.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Temeljem zakona Financijska istraga protiv bivšeg slovenskog premijera Janše

Državno odvjetništvo potvrdilo je samo da će svoje nalaze idućih tjedana predstaviti Janši i ostalima koji su bili uključeni u istragu, nakon čega će se odlučiti o mogućem podizanju optužnice.

U slučaju da se optužba podigne, Janši bi imovina za koju se sumnja da je nezakonitog izvora, mogla biti blokirana i prije presude.

Slovenija: Vrhovni sud odbacio žalbe Janše i suosuđenika u slučaju Patria

Financijska istraga o stanju Janšine imovine pokrenuta je na osnovu izvješća protukorupcijskog povjerenstva iz 2013. godine, koje je utvrdilo nesrazmjer vrijednosti Janšine imovine i novčanih sredstava s onima koje je Janša kao javni dužnosnik prijavio u imovinskoj kartici i povjerenstvu za sukob interesa, a utvrđeno je da razlika iznosi najmanje 200.000 eura.

U vrijeme objave izvješća protukorupcijskog povjerenstva Janša je bio predsjednik vlade koja je nekoliko mjeseci nakon objave izvješća pala jer su vladu napustile dvije koalicijske stranke pa je ostala bez većine u parlamentu.

Ustavni sud je Janšinu žalbu na nalaze protukorupcijske komisije o njegovoj imovini prošlog mjeseca proglasio nevažećim zbog proceduralne greške jer uz izvješće nije objavljeno i Janšino stajalište o tom predmetu, a on je izvješće negirao tvrdeći da mu je imovina u skladu s onom koju je prijavio i da nije kršio zakon o integritetu javnih službenika.

Šira financijska istraga, koja je vođena zadnjih mjeseci, uključila je i imovinu njegova brata Rajka i njihove međusobne transakcije. Rajko Janša obogatio se kao poduzetnik i vlasnik poduzeća koje je poslovalo s Telekomom Slovenije u vrijeme kad je Janez Janša bio premijer.

Istražena je i imovina njegove supruge te transakcije koje je zadnjih godina na račun obitelji Janša izvršila bankarska službenica Nataša Pajenk, rođakinja Janšine supruge.

Isto tako, pod lupom istrage našli su se i računi koje je u inozemstvu imao nekadašnji bliski Janšin suradnik, pokojni Jože Zagožen. On je bio suoptužen zajedno s Janšom u korupcijskoj aferi Patria, ali je umro prije izricanja osuđujućih presuda glavnim akterima u Sloveniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene