Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada parafirala je danas sporazum sa skupinom sindikata koji predstavljaju 150.000 zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru, čime je otklonjena njihova prijetnja generalnim štrajkom koji su sindikati bili najavili za sljedeću srijedu.


Premijer Janez Janša izjavio je danas na konferenciji za novinare da je postignut "racionalni kompromis" kojim je izbjegnuto da se pretjeranim povećanjem plaća u tom sektoru dade dodatni zamah
visokoj inflaciji od 5,7 posto.

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku

Sindikati su nakon višetjednih pregovora pristali na povećanje plaća od 3,4 posto, te na postupan prijelaz na novi sistem plaća. 

Prihvaćanje sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaća od deset posto u ovoj godini, predstavljalo bi preveliko opterećenje za državni proračun.

Janša je pozvao poslodavce i sindikate zaposlenih u privatnom sektoru da se po uzoru na dogovor vlade i sindikata državne uprave također u roku nekoliko dana dogovore za kompromis kojim bi popustile obje strane i kojim bi se izbjegao štrajk koji su najveće slovenske sindikalne središnjice najavile za 6. veljače.