Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Vlada i sindikat postigli dogovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada parafirala je danas sporazum sa skupinom sindikata koji predstavljaju 150.000 zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru, čime je otklonjena njihova prijetnja generalnim štrajkom koji su sindikati bili najavili za sljedeću srijedu.

Premijer Janez Janša izjavio je danas na konferenciji za novinare da je postignut "racionalni kompromis" kojim je izbjegnuto da se pretjeranim povećanjem plaća u tom sektoru dade dodatni zamah
visokoj inflaciji od 5,7 posto.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca" Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

Sindikati su nakon višetjednih pregovora pristali na povećanje plaća od 3,4 posto, te na postupan prijelaz na novi sistem plaća. 

Prihvaćanje sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaća od deset posto u ovoj godini, predstavljalo bi preveliko opterećenje za državni proračun.

Janša je pozvao poslodavce i sindikate zaposlenih u privatnom sektoru da se po uzoru na dogovor vlade i sindikata državne uprave također u roku nekoliko dana dogovore za kompromis kojim bi popustile obje strane i kojim bi se izbjegao štrajk koji su najveće slovenske sindikalne središnjice najavile za 6. veljače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene