Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada zasad ne kani uvesti kraće provozne vinjete za strane vozače, a ako se uvedu s početkom iduće godine, stajat će najmanje 15 eura, objavio je u utorak slovenski radio.


Odredba o vinjetama jedan je od detalja u prijedlogu međuresorne stručne skupine slovenske vlade o mogućim promjenama u sadašnjem sustavu naplate cestarina. Rad skupine odgovor je na ocjenu Europske komisije da je naplaćivanje godišnjih ili polugodišnjih vinjeta stranim vozačima diskriminatorna mjera jer ne postoje vinjete za kraća razdoblja. O prijedlogu skupine slovenska će vlada raspravljati na redovitj sjednici u četvrtak.

Vezani članci Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Slovenac koji je putem dark weba naručivao oružje za masakr imao je popis s imenima žrtava Policija u Sloveniji, ilustracija (Foto: AFP) U Sloveniji uhićen mladić koji je planirao pucnjavu u srednjoj školi, oružje nabavio iz SAD-a: "S time se naša policija do sada nije susretala"

Iako materijal nosi oznaku povjerljivosti, slovenski je radio doznao da se sadašnji sustav naplate cestarina neće mijenjati ove godine jer bi pali prihodi od naplate u turističkoj sezoni. Uz to, vladini stručnjaci predlažu poskupljenje cestarina za teretna vozila kojima se cestarina još naplaćuje na stari način, na naplatnim kućicama. Za njih bi cestarine uskoro trebale poskupjeti za najmanje 10 posto, ali bi domaćim prijevoznicima, kao i u nekim drugim europskim državama, bio omogućen povrat svote koja odgovara trošarini na gorivo u domaćem prometu.

Cijene godišnjih vinjeta mogle bi s početkom iduće godine porasti sa sadašnjih 55 na 95 eura, javio je slovenski radio.