Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati izbora

Oni su apsolutni gubitnici izbora u Sloveniji: U četiri godine izgubili tri četvrtine birača koji su 2014. podržali njihove stranke

Miro Cerar (Foto: AFP)
Miro Cerar (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Miro Cerar (Foto: AFP) Miro Cerar (Foto: AFP) Foto: Afp Karl Erjavec (Foto: AFP) Karl Erjavec (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Janez Janša (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Ako je Janez Janša nesporni relativni pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji, onda su Miro Cerar i Karl Erjavec kao okosnica dosadašnje vladajuće koalicije u susjednoj državi apsolutni gubitnici jer su u četiri godine izgubili tri četvrtine birača koji su 2014. podržali njihove stranke, pokazuju izborni rezultati za sastav novog slovenskog parlamenta.

Umjesto 36 zastupnika, koliko ih je imala u 90-članom parlamentu, Cerarova Stranka modernog centra (SMC) imat će ih samo 10. Erjavčeva stranka umirovljenika DESUS prepolovila je svoj izborni rezultat, a sam Erjavec, po još neslužbenim podacima, nije uspio niti ući u parlament.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GOLOB ILI JANŠA Tijesna bitka u Sloveniji: Može li poznati menadžer srušiti veterana slovenske politike? Slika nije dostupna 17 ih sudjelovalo na izborima U novi slovenski parlament ušlo sedam stranaka

Unatoč tome, obojica ostaju na svojim mjestima stranačkih lidera, za razliku od Marka Zidanšeka, predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS), koji se na zajedničkim skupovima s Janšom pojavljivao kao njegov potencijalni vodeći koalicijski partner u konzervativnoj vladi, ali je ostao daleko od izbornog praga od 4 posto.

Cerar, koji će do izbora nove vlade nastaviti obavljati tekuće poslove premijera u ostavci, rekao je međutim da je zadovoljan rezultatom jer su mu predizborne ankete najavljivale i gori rezultat.

"SMC ostaje značajan akter u slovenskoj politici i parlamentu, koji se zajedno s drugima bori za modernu i liberalnu Sloveniju", kazao je sinoć nakon objave izbornih rezultata Cerar.

Čestitao je na rezultatu relativnom pobjedniku izbora Janezu Janši, ali je dodao da želi da on u svojim budućim postupcima izabere "put koji će biti dobar za Sloveniju i svakog državljanina".

"U našoj ćemo stranci promisliti kako dalje", kazao je Cerar, čija se stranka izjasnila da neće u koaliciju s Janšom i vjeruje da bi nakon eventualnog Janšina neuspjeha bilo moguće formirati vladu lijevog centra u kojoj bi bilo mjesta i za SMC.

Cerar vjeruje da je moguće sastaviti vladu "koja će Sloveniju voditi u pravom smjeru", što je nagovještaj da se ne vidi u budućoj Janšinoj vladi.

Slična je i pozicija lidera Liste Marjana Šarca, koji je osvojio drugi najveći broj mandata nakon Janše i koji će pričekati da vidi kako će završiti Janšini pokušaji formiranja vlade i čekati ""svoju priliku", iako, kako je rekao novinarima, ne bi odbio Janšin poziv da se sastanu na kavi.

"No rekao bih mu ono što sam mu rekao već i prije", kazao je Šarec. On je u finišu predizborne kampanje rekao da isključuje koaliciju s Janšom te optužio vjerojatnog mandatara za radikalizam, ali i za otkrivanje javnosti informacije o njihovim ranijim susretima, čime je "iznevjerio" dogovorenu diskretnost.

Teško sastavljanje buduće vlade

Svi slovenski analitičari slažu se da će buduću vladu biti vrlo teško sastaviti ako politički akteri ne zaborave na ranija neslaganja i ideološke razlike, no da bi taj proces mogao trajati nekoliko mjeseci ako se ne pokaže dovoljno pragmatizma, pa čak zemlju zbog svojevrsne političke pat-pozicije nakon izbora dovesti u političku krizu.

Presudnu ulogu, kako navode, mogao bi pri tome odigrati predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, koji je poboljšao rezultat svoje stranke iako je daleko od rezultata koju je s njome postizao raniji stranački predsjednik i sadašnji predsjednik države Borut Pahor, koji je Židana i uveo na političku pozornicu uzevši ga u svoju bivšu vladu kao ministra poljoprivrede. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene