Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski USKOK ima na sreću mnogo veće kompetencije nego slovensko protukorupcijsko povjerenstvo koje je 'bezubi' organ, pišu slovenski mediji.


Slovenski mediji posvetili su u srijedu velik prostor najnovijoj presudi protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, pri čemu neki upozoravaju da borba protiv korupcije u Sloveniji zaostaje u odnosu na Hrvatsku koja, kako se ističe, može biti ponosna zbog procesuiranja korupcije na tako visokoj razini.

Vezani članci Vrhovni sud o Fimi mediji Vrhovni sud o žalbama za Fimi mediju, Sanader se uključio videolinkom: ''Nema dokaza da je on stvorio i vodio sustav'' Ivo Sanader u sudnici Danas napokon presuda za megaslučaj koji traje već cijelo desetljeće: Hoće li se Sanader pojaviti na sudu?

"Hrvatski USKOK ima na sreću mnogo veće kompetencije nego slovensko protukorupcijsko povjerenstvo koje je 'bezubi' organ. Ali, USKOK očito ima i mnogo više hrabrosti od slovenskih organa progona. Postupak protiv Sanadera pokrenut je još dok je bivši premijer bio čvrsto u sedlu", piše u srijedu u komentaru mariborski dnevnik "Večer".

STRANKA NA MUKAMA Može li HDZ vratiti novac državi?

Nekoć najjači i najutjecajniji čovjek u Hrvatskoj u utorak je osuđen na devet godina zatvora, a još više reakcija izaziva osuda koju je doživio HDZ, što nije samo hrvatski pravni presedan nego i presedan u europskim okvirima, piše list.

'Bilo bi bolje da je Karamarko stvar odšutio'

"HDZ je zapravo proglašen lopovskom strankom i bilo bi bolje da njegov predsjednik Tomislav Karamarko stvari nije komentirao nego da je stvar odšutio, umjesto da je prosvjedovao protiv kolektivnog kažnjavanja stranke. Jer, u vrijeme mafijaškog djelovanja HDZ-a bio je ministar unutarnjih poslova", navodi slovenski list.

"Hrvatska je pred europskim i predsjedničkim izborima. A konačnu presudu stranci neće izreći sudovi nego birači", navodi mariborski "Večer".

Evo što bi mogli izgubiti: Ovo je popis računa i štednji obitelji Sanader

"Sanader je bio čovjek koji je visoko poletio i nisko pao. Hrvatska je nakon Sanadera ostala prevarena, a mnogi radnici opljačkani i na cesti. No, dogodilo se je malo čudo, čudo na koje Hrvatska može biti ponosna", navodi u vezi sa završetkom suđenja i izricanjem nepravomoćne presude Sanaderu mariborski list.

Ljubljansko "Delo" opširno je izvijestilo o suđenju Sanaderu i suoptuženicima, ističući posebno da je izrečena i presuda HDZ-u te da se protiv Sanadera nastavlja više drugih sudskih postupaka, ali za sada ne komentira presudu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook