Derek Mackay
Derek Mackay Foto: Afp

Ministar financija škotske regionalne vlade podnio je ostavku u četvrtak nakon priznanja da je preko društvenih mreža poslao stotine zavodničkih poruka 16-godišnjem dječaku.


Derek Mackay (42) podnio je ostavku na dan kad je rasporedom bilo predviđeno objavljivanje izvještaja o proračunu škotske vlade koju predvodi Škotska nacionalna stranka (SNP).

Vezani članci Boris Johnson Johnson odbacuje zahtjev škotske premijerke za drugim referendumom o neovisnosti, Sturgeon mu ekspresno odgovorila Katarina Alvir ''Svi čestitaju Borisu Johnsonu na pobjedi, ali to ne znači da će saga oko Brexita završiti. Sada slijedi nova faza''

"Preuzimam punu odgovornost za svoja djela. Ponio sam se glupo i istinski mi je žao", izjavio je Mackay nakon što je škotski Sun objavio detalje iz 270 poruka. "Bezrezervno se ispričavam pojedincu koji je uključen u ovu priču i njegovoj obitelji", rekao je.

Predsjednica Škotske nacionalne stranke i škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da prihvaća Mackayevu ostavku.

"Derek je značajno doprinio ovoj vladi, međutim on shvaća da njegovo ponašanje nije bilo u skladu s potrebnim standardima", rekla je Sturgeon. Mackay je u porukama dječaka, koji igra ragbi, nazivao slatkim te se nudio da ga vodi na utakmice ragbija.

Mackay, koji je otvoreno gay, nikad nije upoznao dječaka, jasno je iz poruka.

Murdo Fraser, član škotskog parlamenta iz redova konzervativaca Borisa Johnsona, tvitao je da je "veliki neuspjeh što Nicola Sturgeon u ključnom trenutku gubi važnog člana svoje vlade i svoga potencijalnog nasljednika". (Hina)