Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na dolazak

SAVEZNIK KANCELARKE MERKEL 'Škotska je dobrodošla u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neovisna Škotska bi bila dobrodošla da se pridruži Europskoj uniji, rekao je njemački dužnosnik i saveznik kancelarke Angele Merkel nakon što je Britanija glasovala za izlazak iz Unije.

"EU će se sastojati od 28 zemalja članica, jer očekujem novi referendum o neovisnosti u Škotskoj koji će biti uspješan", rekao je Guenther Krichbaum, pripadnik konzervativaca Angele Merkel i predsjednik odbora za europske poslove u njemačkom Bundestagu.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Slika nije dostupna Za neovisnost nikad više Škota Kuha u Velikoj Britaniji, škotska premijerka oštro poručila: "Škotska se želi vratiti u Europsku uniju kao samostalna država"

"Trebamo brzo odgovoriti na kandidaturu za prijam od strane zemlje koja je prijateljski nastrojena prema EU-u", rekao je listu Welt am Sonntag.

Premijerka Nicola Sturgeon rekla je u nedjelju da će Škotska učiniti što god bude trebalo kako bi ostala u EU, uključujući moguće blokiranje zakonodavstva glede izlaska Britanije iz Unije.

Britanija kao cjelina je tijesno glasovala za izlazak iz EU-a na referendumu prošlog četvrtka, ali je Škotska glasovala s 62 posto prema 38 posto za ostanak.

Na referendumu 2014. Škotska je s 55 posto prema 45 posto glasovala za ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu, ali istraživanja javnoga mišljenja sada pokazuju da je otada porasla potpora neovisnosti. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene