Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nicola Sturgeon

Premijerka najavila: Škotska bi mogla blokirati izlazak Velike Britanije iz EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak se 62% Škota izjasnilo za ostanak u Europskoj uniji.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je u nedjelju za BBC kako bi škotski parlament mogao blokirati izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak suprotnosti May i Sturgeon se nisu uspjele složiti oko škotskog referenduma Slika nije dostupna Britanci protiv drugog referenduma Škotska premijerka ne odbacuje ostanak u EU i u Britaniji

Na referendumu u četvrtak, na kojem je Velika Britanija s 52 naprema 48 posto odlučila napustiti Europsku uniju, za ostanak je glasovalo 62 posto Škota.

Predsjednica Škotske nacionalne stranke rekla je kako će od zastupnika u škotskom parlamentu tražiti da odbiju dati svoju zakonodavnu suglasnost.

Sturgeon, čija stranka drži 63 od 129 mjesta u škotskom parlamentu, na pitanje o idućim koracima škotskog parlamenta rekla je kako je vrlo vjerojatno da će izlazak Velike Britanije zahtijevati izglasavanje suglasnosti na kojem će ona od zastupnika parlamenta svakako tražiti da glasuju protiv.

Ako će škotski parlament o tome rasuđivati na temelju onoga što je najbolje za Škotsku, tada ta opcija mora biti na stolu, smatra Sturgeon, koja je ranije u nedjelju izjavila da će sa svojim kolegama idućeg tjedna početi razgovore s Bruxellesom o ostanku Škotske u Europskoj uniji.

Dan nakon objave službenog rezultata škotska premijerka je potvrdila da je u planu i novi referendum o škotskoj nezavisnosti. Škoti su na referendumu o nezavisnosti 2014. s 55,3 posto glasova odlučili ostati dio Velike Britanije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene