Kim Jong-un nadgleda testiranje novog raketnog motora (Foto: AFP)
Kim Jong-un nadgleda testiranje novog raketnog motora (Foto: AFP)

Sjeverna Koreja provela je uspješno testiranje novog tipa raketnog motora velike snage koji je sposoban za postavljanje satelita u Zemljinu orbitu, objavila je u utorak državna novinska agencija KCNA.


Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un posjetio je svemirski centar Sohae na zapadu zemlje kako bi nazočio testiranju, te je izrazio "veliko zadovoljstvo" rezultatima, navodi se u izvješću.

"Jadno je da Sjever nastavlja s razvojem nuklearnih i raketnih sustava, istovremeno pokrivajući oči na patnju svojeg naroda uzrokovanu posljedicama nedavnih katastrofalnih poplava", rekao je za agenciju Yonhap dužnosnik južnokoreskog ministarstva ujedinjenja.

Riječ je o novom raketnom motoru za postavljanje satelita u orbitu, no taj je test samo posljednji u nizu pokusa povezanih s raketama i nuklearnim oružjem u Sjevernoj Koreji.

Raketa koja bi povela satelit u geostacionarnu orbitu (specijalni oblik geosinkrone orbite) iznad Zemlje, morala bi doletjeti na visinu od 36.000 kilometara. Za usporedbu, to je triput veća udaljenost nego što je Sjeverna Koreja udaljena od istočne obale SAD-a.

Pjongjang je 9. rujna proveo svoj peti test nuklearnog oružja, dosad najsnažniji, koji je izazvao osude i zabrinutost međunarodne zajednice. (B.V./Hina)