450158
450158
450158
450158
450158

Poplave u Sjevernoj Koreji: 'Najveća katastrofa' nakon Drugog svjetskog rata

Poplave na sjeveroistoku Sjeverne Koreje u kojima je poginulo ili nestalo više stotina osoba, "najveća su katastrofa" u zemlji nakon Drugog svjetskog rata, izvijestila je službena agencija KCNA.

 
 
 
 
Poplava u Sjevernoj Koreji (Foto: AFP)
Poplava u Sjevernoj Koreji (Foto: AFP)

Agencija KCNA ne daje točan broj poginulih i nestalih ali po UN-u, radi se o 138 mrtvih i 400 nestalih duž rijeke Tumen. Rijeka dijelom čini granicu između Sjeverne Koreje s jedne strane te Kine i Rusije s druge.

Voda koja se prelila opustošila je sela i uništila kuće te tisućama osoba treba hitan smještaj i pomoć u hrani. "Poplave izazvane tajfunom koji je pogodio pokrajinu Sjeverni Hamgyong između 29. kolovoza i 2. rujna najgora su katastrofa poslije oslobođenja 1945., nakon japanske kolonijalne okupacije", javlja KCNA.

Po prvi put agencija iznosi brojčane podatke o raseljenima, objavivši da je 68.900 osoba moralo napustiti domove. UN govori o 107.000 raseljenih.

Najmanje 29.800 stanova i 900 javnih zgrada uništeno je dok je 180 cestovnih dionica i više od 60 mostova pretrpjelo velike štete, dodaje KCNA. Prekinuta je struja i komunikacijske veze, po istom izvoru. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se