Uznemiravanje, ilustracija
Uznemiravanje, ilustracija Foto: Getty Images

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Sjevernoj Makedoniji zatražile su u petak mjere protiv "seksističkog nasilja" pošto su na jednom online forumu podijeljene tisuće fotografija i video snimaka žena, a među njima i maloljetnica.


Četiri osobe uhićene su u četvrtak u sklopu istrage o grupi "Javni salon", objavila je policija te izvijestila da je grupa zatvorena. "Zahtijevamo da državno odvjetništvo odmah riješi (...) kriminalnu aferu u kojoj su brojne žene žrtve seksističkog nasilja", izjavilo je nekoliko nevladinih udruga i pozvalo na prosvjed 3. veljače u Skopju.

Helsinški odbor, Mreža za suzbijanje obiteljskog nasilja nad ženama, Centar za podršku zajednici LGBTI i druge udruge zahtijevaju da administratori grupe budu sudski gonjeni, ali i svi članovi koji su dijelili fotografije i video materijale te osobne podatke žrtava.

Zahtijevaju i zakon kojim će se regulirati zlostavljanje na mreži. Prema medijima grupa je imala 7000 članova, a podijeljeno je više od 10.000 fotografija i videosnimaka bez dopuštenja žena i djevojaka koje su snimljene.

Dio materijala prikupljen je iz privatne razmjene žrtava, dio potječe s objava na društvenim mrežama, a uz neke su objavljeni i osobni kontakti. Mediji su prije otprilike godinu dana upozorili na postojanje te skupine i tada je bila otvorena istraga no nije ništa razriješila.

Slika nije dostupna U nekoliko dana u Hrvatskoj prijavljeno više slučajeva spolnog uznemiravanja nego što se prijavi u cijeloj godini

Nadine Mičić Nadine Mičić iz pokreta Nisam tražila: "Od nečega što je počelo kao ispovijesti glumica i kolegica s posla, preraslo je u nešto strašnije, tužnije i gore..."

Vlasti su ponovno otvorile istragu kada se prije nekoliko dana mrežom proširilo svjedočanstvo mlade žene u kojem je ispričala da je žrtva spolnog uznemiravanja otkako su u "Javnom salonu" osvanule njezine fotografije s Instagrama popraćene njezinim brojem telefona. Glasnogovornik policije Toni Angelovski rekao je da će "vođe (skupine) biti uhvaćeni kada se završi istraga''.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju