Uznemiravanje, ilustracija
Uznemiravanje, ilustracija Foto: Getty Images

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Sjevernoj Makedoniji zatražile su u petak mjere protiv "seksističkog nasilja" pošto su na jednom online forumu podijeljene tisuće fotografija i video snimaka žena, a među njima i maloljetnica.


Četiri osobe uhićene su u četvrtak u sklopu istrage o grupi "Javni salon", objavila je policija te izvijestila da je grupa zatvorena. "Zahtijevamo da državno odvjetništvo odmah riješi (...) kriminalnu aferu u kojoj su brojne žene žrtve seksističkog nasilja", izjavilo je nekoliko nevladinih udruga i pozvalo na prosvjed 3. veljače u Skopju.

Helsinški odbor, Mreža za suzbijanje obiteljskog nasilja nad ženama, Centar za podršku zajednici LGBTI i druge udruge zahtijevaju da administratori grupe budu sudski gonjeni, ali i svi članovi koji su dijelili fotografije i video materijale te osobne podatke žrtava.

Zahtijevaju i zakon kojim će se regulirati zlostavljanje na mreži. Prema medijima grupa je imala 7000 članova, a podijeljeno je više od 10.000 fotografija i videosnimaka bez dopuštenja žena i djevojaka koje su snimljene.

Dio materijala prikupljen je iz privatne razmjene žrtava, dio potječe s objava na društvenim mrežama, a uz neke su objavljeni i osobni kontakti. Mediji su prije otprilike godinu dana upozorili na postojanje te skupine i tada je bila otvorena istraga no nije ništa razriješila.

Zlostavljanje, ilustracija U nekoliko dana u Hrvatskoj prijavljeno više slučajeva spolnog uznemiravanja nego što se prijavi u cijeloj godini

Nadine Mičić Nadine Mičić iz pokreta Nisam tražila: "Od nečega što je počelo kao ispovijesti glumica i kolegica s posla, preraslo je u nešto strašnije, tužnije i gore..."

Vlasti su ponovno otvorile istragu kada se prije nekoliko dana mrežom proširilo svjedočanstvo mlade žene u kojem je ispričala da je žrtva spolnog uznemiravanja otkako su u "Javnom salonu" osvanule njezine fotografije s Instagrama popraćene njezinim brojem telefona. Glasnogovornik policije Toni Angelovski rekao je da će "vođe (skupine) biti uhvaćeni kada se završi istraga''.