Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porazili Liberalnu stranku

Separatisti pobijedili na izborima u Quebecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Separatistička Stranka Quebeca pobijedila je na izborima u toj kanadskoj frankofonskoj regiji, no imat će dovoljno mandata tek za sastavljanje manjinske vlade.

Potvrde li se takvi rezultati, po ocjenama agencije Reuters, novoj bi vlasti bilo gotovo nemoguće organizirati referendum o neovisnosti Quebeca. No, pobjednička stranka može biti zadovoljna jer je nakon devet godina porazila vladajuću Liberalnu stranku premijera Jeana Charesta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca Slika nije dostupna Očekuje se zahlađenje Val vrućine odnio 34 života na istoku Kanade

>> Počeli parlamentarni izbori u Quebecu

Rezultati izbora podrazumijevaju da će nova premijerka biti čelnica Stranke Quebeca Pauline Marois, koja će postati prva premijerka u povijesti te pokrajine.

'To je povijesni trenutak za stanovnike Quebeca. Svaki put kad je vlast Stranke Quebeca izabrana... trenutak je nacionalnog ponosa', kazao je jedan od kandidata Leo Bureau-Blouin televizijskoj postaji RDI.

Ta mreža predviđa da će Stranka Quebeca osvojiti 56 od 125 mjesta u pokrajinskom parlamentu. Stranka je u dva navrata tražila izjašnjavanje o neovisnosti, 1980. i 1995. no referendum je oba puta propao.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene