Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izbora

Quebec: Liberali se vraćaju na vlast, Couillard premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liberalna stranka Quebeca (PLQ) pobjedila je na izborima u toj frankofonskoj pokrajini u Kanadi.

Predsjednik Liberalne stranke Quebeca (PLQ) Philippe Couillard postao je u ponedjeljak navečer novi premijer te frankofonske pokrajine u Kanadi nakon lagane pobjede njegove stranke, zadavši udarac Pauline Marois i njezinoj separatistčkoj vladi.

Pročitajte i ovo Zelesnki, Meloni, von der Leyen, Croo Dvije godine Dvije godine Ukrajinci žive u paklu rata, Zelenski poručuje: "Pobijedit ćemo i to će biti najbolji dan u našim životima" Ilustracija Iscrpljeni vatrogasci Zombi požari usred zime stvaraju goleme probleme u Kanadi: Stručnjaci objasnili koliko su opasni

Philippe Couillard (56) uspio je vratiti na vlast liberale koji su iz pokrajinske vlade protjerani u proljeće 2012. nakon dugog studentskog sukoba. Prva žena na dužnosti predsjednika vlade Quebeca, Pauline Marois, bit će i prva u zadnjih 40 godina koja nije izabrana na drugi mandat.

Po prvim rezultatima objavljenim u utorak u 4.00 sata po srednjoeuropskom vremenu, PLQ dobiva 34 posto glasova a Kvebečka stranka (PQ) 22 posto, gotovo isto koliko i Koalicija za budućnost Quebeca (CAQ) nacionalista Francoisa Legaulta (21 posto). Manja stranka Solidarni Quebec (QS, ljevica) Francoise David koja također zagovara neovisnost Quebeca, osvaja 6 posto glasova, a ostatak dijele malene stranke.

'Trebamo program koji će privući strane radnike s vještinama koje nemaju Kanađani'

S ovakvim rezultatom liberali mogu sastaviti vladu bez koaliranja i imati apsolutnu većinu od 125 mjesta u pokrajinskom parlamentu.

Kvebečka stranka je pak ostvarila najlošiji rezultat otkako se 1970. pojavila na izborima sa separatističkim težnjama. Poraz je to teži što je Marois raspustila parlament pokušavajući dobiti većinu kako bi provela važne reforme na polju sekularnog uređenja pokrajine, na temelju takozvane Povelje kvebečkih vrijednosti.

Marois je odmah najavila svoju ostavku na dužnost predsjednice PQ-a. 'Kvebečani su se izjasnili i moramo poštovati taj rezultat', istaknula je zahvalivši članovima svoje stranke i 'građankama i građanima Quebeca (...) koji su mi puno puta iskazali povjerenje i omogućili mi da im služim'. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene