Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plinovod i dalekovod oštećeni

Eksplozije na Krimu, Ukrajina poslala više od 10 dronova: "Neprijateljska izvidnička bespilotna letjelica je primijećena"

Ukrajina
Ukrajina Foto: Afp
Vođa ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da će se njegove privatne snage nastaviti boriti u ime Moskve čak i nakon što se povuku iz istočnog ukrajinskog grada Bahmuta. Čelnik UN-ove nadzorne agencije za nuklearnu energiju upozorio je u subotu da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pod ruskom kontrolom, postala "sve nepredvidljivija i potencijalno opasna" i pozvao na poduzimanje mjera za njezin siguran rad.

"Wagnerovi borci bit će sačuvani za sljedeće operacije u interesu Rusije", citirali su vođu ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina u nedjelju ruski državni mediji.

U velikom razlazu s Kremljom Prigožin je u ljutitom videu u petak najavio da će povući svoje borce iz Bahmuta zbog nedostatka streljiva.

Često opisivane kao privatna vojska predsjednika Vladimira Putina, Wagnerove su snage korištene u ruskim vojnim operacijama u više zemalja.

Wagnerove položaje u Bahmutu navodno će od sljedeće srijede preuzeti borci čečenskog moćnika Ramzana Kadirova. Bahmut je već mjesecima meta zajedničkih napada ruske vojske i Wagnerovih snaga.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Trzavice u Rusiji Šef Wagnera objavio vijest koja će razbjesniti Putina

Grad je prije rata imao 70.000 stanovnika, a sada je opustošen nakon mjeseci iscrpljujućih borbi. Bitka za grad smatra se najkrvavijom u ratu koji je započeo ruskom invazijom prije više od godinu dana.

Ruska državna novinska agencija TASS, citirajući Prigožinov ured za tisak, rekla je da ruske snage kontroliraju oko 95 posto Bahmuta.

"Nepredvidljiva i potencijalno opasna situacija"

Čelnik UN-ove nadzorne agencije za nuklearnu energiju upozorio je u subotu da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pod ruskom kontrolom, postala "sve nepredvidljivija i potencijalno opasna" i pozvao na poduzimanje mjera za njezin siguran rad.

Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, izdao je upozorenje s obzirom na to da su u tijeku evakuacije u obližnjem gradu Enerhodaru, koje je naredio lokalni proruski čelnik.

"Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarne nuklearne sigurnosti i sigurnosnih rizika s kojima se elektrana suočava. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju ozbiljne nuklearne nesreće i s njom povezane posljedice za stanovništvo i okoliš."

Ruske snage zauzele su elektranu u Zaporižji nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na susjednu državu u veljači 2022.

U blizini postrojenja često je dolazilo do razmjene vatre, pri čemu su se strane međusobno optuživale.

Grossi je zadnji put posjetio Zaporižju, najveću europsku nuklearnu elektranu, u ožujku u sklopu napora da razgovara s obje strane kako bi se postigao sporazum o zaštitnim mjerama za siguran rad elektrane.

Više je puta upozoravao na opasnosti vojnih operacija u blizini nuklearke. Rusija je u rujnu prošle godine proglasila aneksiju četiri ukrajinske regije, uključujući regiju Zaporižje.

Pročitajte i ovo Zaporižja, Ukrajina "Ugroza nuklearne sigurnosti" Europska unija o napadima oko Zaporižja: "Rusija ugrožava sigurnost čitavog kontinenta"

Elektrana se nalazi u dijelu te regije pod kontrolom Rusije, a mnogi zaposlenici koji upravljaju njome žive u Enerhodaru na južnoj obali rijeke Dnjepar.

Jevgenij Balitski, proruski čelnik dijela regije Zaporižje koji je pod kontrolom Rusije, rekao je u petak da je naredio evakuaciju sela u blizini crte bojišnice.

Rekao je da se ukrajinsko granatiranje pojačalo na tom području posljednjih dana. Očekuje se da će ukrajinska proljetna protuofenziva protiv ruskih snaga ići na povratak regije Zaporižje čijih 80 posto drže ruske snage.

Eksplozije na Krimu

Na Krimu koji je Rusija pripojila došlo je do eksplozija rano u nedjelju, javljaju ruski i ukrajinski mediji. Ruski društveni mediji izvijestili su da sustavi protuzračne obrane odbijaju napade, prenosi The Guardian.

Baza, Telegram kanal povezan s ruskim agencijama za provođenje zakona, izvijestio je da je Ukrajina poslala bespilotne letjelice na Krimski poluotok, pri čemu je ruska protuzračna obrana oborila najmanje jednu iznad luke Sevastopolj. Prema preliminarnim informacijama kanala, nije bilo žrtava.

"Plinovod, dalekovod i kuća u selu Spodarjušino oštećeni su u prekonoćnom ukrajinskom granatiranju ruske Belgorodske oblasti", rekao je pokrajinski guverner u nedjelju, kada je iznad Kijeva oborena bespilotna letjelica.

"Tijekom zadnje zračne uzbune, neprijateljska izvidnička bespilotna letjelica je primijećena u zračnom prostoru Kijeva. Dron je uništen. Nije bilo žrtava ili štete", napisala je kijevska vojna uprava na Telegramu.

Uzbune su se protezale od glavnog grada Kijeva i zapadnih pokrajina do svih istočnih krajeva i do Hersonske oblasti na jugu i Krima pod ruskom upravom.

Dužnosnik na Krimu kojeg je instalirala Moskva je rekao da je Ukrajina poslala više od 10 dronova iznad Krima.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene