Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na velikom oprezu

U ovoj europskoj zemlji strahuju da su iduća meta Rusije: "Očekujemo destabilizirajuće akcije"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Moldavija strahuje da će Rusija pokušati destabilizirati stanje u njihovoj zemlji i umiješati se u izborni proces zbog pridruživanja Europskoj uniji. Ističu da su razine aktivnosti ruskih sigurnosnih službi rekordne.

Šef obavještajne sigurnosne službe Moldavije u utorak je rekao da će Rusija pokušati izazvati prosvjede u zemlji i umiješati se u skorašnje predsjedničke izbore te tako destabilizirati stanje kako bi poremetila plan pridruženja Europskoj uniji.

Aleksandru Musteata, ravnatelj Informativne i sigurnosne službe, rekao je da je njegova agencija presrela rekordnu razinu aktivnosti ruskih sigurnosnih službi od 2023. te da ove godine očekuje još više destabilizirajućih akcija.

Pročitajte i ovo Ilistracija Stigla službena objava Od petka poskupljuju cigarete: Poznato koliko će iznositi nove cijene kutija

Musteata tvrdi da se ruske obavještajne službe ove godine namjeravaju umiješati u izborni proces.

"Imamo informacije da će pokušati kompromitirati referendum o europskoj integraciji, umiješati se u predsjedničke izbore te također diskreditirati institucije i političare koji podržavaju pridruživanje Moldavije Europskoj uniji", rekao je Musteata.

Pročitajte i ovo Ilustracija nove upute Znate li za novost vezanu za bolovanje? Iz HZZO-a objasnili kakva je procedura

Odnosi Moldavije i Rusije raspali su se nakon što je Kišinjev zacrtao proeuropski put i optužio Moskvu da želi destabilizirati zemlju.

Predsjednica Maia Sandu je osudila rusku invaziju na Ukrajinu i odlučna je pridružiti Moldaviju europskom bloku i NATO-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene